Hisseli arsa satışı 2015!
Bir arsanın birden fazla sahibinin olması halinde arsa üzerinde hisseli mülkiyet kuruluyor ve tapu da hisseli oluyor. Peki, hisseli arsa satılabilir mi? İşte hisseli arsa satışı 2015...
Hisseli arsa satışı 2015!
Bir arsanın birden fazla sahibinin olması halinde arsa üzerinde hisseli mülkiyet kuruluyor ve tapu da hisseli oluyor. Bu şekilde mülkiyet tapusu olan bir arsanın satışında herhangi bir engel bulunmuyor.
Tüm hissedarlar birleşerek arsanın tamamını satabildiği gibi, tek bir hissedar da hissesinin satışını yapabiliyor. Ancak hisseli arsanın satılabilmesi için, diğer hissedarların onayının alınması gerekiyor.
Hisseli arsa satışa sunulmadan önce diğer hissedarlar önalım hakkını kullanmak isteyebiliyor.
Önalım hakkı..
Kanunen paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.
Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.
Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.
Ortaklığın giderilmesi..
Hisseli arsanın satışı için diğer hissedarların onay vermemesi halinde ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor.
Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, ortaklığın satış yoluyla giderilmesi davası açabiliyor. Bu dava paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyenler tarafından Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor.
Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.
Hisseli tarla satışı 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com