Emlak Terimleri

Hisseli arsamı nasıl satarım?

Bir arsaya birden fazla kimse sahipse arsa, hisseli arsa olarak nitelendiriliyor. Hisseli arsada herkes eşit hakka sahip oluyor. Peki, satış nasıl yapılır? "Hisseli arsamı nasıl satarım?" diyorsanız işte yanıtı..

Hisseli arsamı nasıl satarım?

Bir arsaya birden fazla kimse sahipse arsa, hisseli arsa olarak nitelendiriliyor. Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor. 


Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. İştirak halinde mülkiyette, hissedarlar gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahip oluyor.


Hisseli arazi veya arsada hiçbir hissedar istediği yer için “şurası benimdir” diyemiyor. Kanunen herkes arsanın her köşesine, her yerine ortak oluyor.


Ancak noterden anlaşma yaparak kullanım yerleri belirlenebiliyor. Yapılan bu anlaşma tapuya da şerh ettirebiliyor.  


Peki, hisseli arsası olanlar, hissesini satabilir mi? Siz de "Hisseli arsamı nasıl satarım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tüm hissedarlar birleşerek arsanın tamamını satabildiği gibi, tek bir hissedar da hissesinin satışını yapabiliyor. Ancak hisseli arsanın satılabilmesi için, diğer hissedarların onayının alınması gerekiyor. 


Diğer hissedarların bu satışa engel olmaları halinde izale-i şuyu davası açılabiliyor.

 

Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan bu dava ile, paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. 


Hisseli arazi satışı 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com