Hisseli arsanın satışı nasıl olur?
Hisseli arsa birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz olarak tanımlanıyor. Peki hisseli arsa satışı nasıl olur? İşte, hisseli arsanın satışı!
Hisseli arsanın satışı nasıl olur?
Hisseli arsa birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz anlamına geliyor. Bunlar tüzel veya gerçek kişi ortaklıkları olabiliyor. Bunlarda hisse sayısının hiç bir önemi bulunmuyor. Sınırsız sayıda hissedar olabiliyor.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. ve 42. maddelerine göre gecekondu yapılaşmasını engellemek amacıyla bazı engeller bulunuyor. Bunlar hisse devrinde önemli teşkil etmiyor.
Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek mülkiyet şeklinde olabiliyor. İştirak halinde mülkiyet miras malları olarak biliniyor. El birliği ile mülkiyet, mirasçıların gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahip olduğunu gösteriyor. Paylı mülkiyet mirasçıların gayrimenkulde ne kadar payı olduğunu gösteriyor. Peki, hisseli arsanın satışı nasıl olur?
Hisseli arsanın satışı!
Hisseli arsa paydaşlardan birine satılabileceği gibi, paydaş olmayan birini de satılabiliyr. Taşınmazın paydaşlar dışında birine satılması halinde diğer hissedarlarımn öncelikli satın alma hakkı buılunuyor. Ancak hisse paydaşlardan birine satılmak isteniyorsa burada şufa hakkı söz konusu olmuyor.
Paydaş olmayan birine hissenin satılması halinde, diğer paydaşlardan her birinin, satışın öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay ve her halükarda 10 yıl içinde dava açmak suretiyle ve satış yapılan bedeli ödeyerek, bu hisseyi yeni alıcıdan satın alma hakkı doğuyor. Bu hak, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün.
Şufa hakkı sahibi olan kişi, payın adına tesciline karar verilmesinden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.
Hisseli tapu hesaplaması!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com