Deprem gerçeği ve kentleşme çalıştayı Kocaeli'de düzenlendi!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından Kocaeli Üniversitesi ve de çeşitli kurumların katılımıyla çalıştay KOTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kocaeli Ticaret Odası(KOTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı, AK Parti Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Mimarlar ve Mühendisler Odası başta olmak üzere çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu mensuplarının katılımlarıyla yapıldı.
17 AĞUSTOS’TA FİZİKİ OLARAK HERŞEYİMİZİ KAYBETTİK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ilimizde deprem ile ilgili çalışmaların anlatıldığı sunum ve konuyla ilgili kamu spotu izlendi. Çalıştayın açılış konuşmasını Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu yaptı. Komsuoğlu, “17 Ağustos 1999 depreminde üniversitede fiziki olarak her şeyimizi kaybettik. 2005 yılında yeni hastanemize taşındık. Büyükşehir Belediyemizin bu şehre katkıları çok fazladır. Üniversitenin şimdiki haline gelmesinde hükümetimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın katkıları çok büyüktür. 1999 depreminden sonraki yapılanmamızda bize katkılarını esirgemeyen başta hükümetimiz ve devletimiz olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karasomanoğlu’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.
BAŞKAN KARAOSMANOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Doktor olarak 17 Ağustos depreminde yaşanılan sıkıntı ve eksikliklere ilişkin anılarını anlatan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan,”Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karasomanoğlu’na böyle önemli bir konuda çalıştay düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. ‘’Yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için buna yönelik bir projeksiyona ihtiyacımız var’’ diyen Vali Güzeloğlu, depreme hazırlık konusunda yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.
BİLİMİN GEREĞİ NEYSE ONU YAPIYORUZ
‘’Kocaeli olarak dersimizi’’ aldık diyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karasomanoğlu, ‘’Yerel yönetim olarak bilime ve tekniğe önem veriyoruz. Belediye olarak bilimin gereği neyse onu yapıyoruz “ ifadesini kullandı. ‘’Çalıştayın ilimize gelecekte bu acıların yaşanmaması için önemli bir bilinç oluşturacağına inanıyorum’’ diyen Başkan Karaosmanoğlu, katılımcılara teşekkür etti.
EĞİTİM, GÖZETİM VE DENETİMİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
17 Ağustos depreminin 15. yılında depremle ilgili çalıştay düzenlenmesi sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karasomanoğlu’na teşekkür ederek sunumuna başlayan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, depremin etkisini en aza indirmek için iyi bir planlama ve kentleşmenin gerekliliğine vurgu yaptı. ‘’Toplumun her yaştan her kesimine depremle ilgili eğitim çalışmalarında bulunmalıyız’’ diyen Şeker, ‘’Eğitim, gözetim ve denetim bu üç temel kavram merkezi hükümet, belediyeler sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapılır’’ diyerek eğitim, gözetim ve denetim konusunun önemini dile getirdi. Şeyh Edebali’nin ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözleriyle sunumunu bitiren Şeker, “Bir daha böylesi acıların yaşanmamasını diliyorum” dedi.
AKADEMİSYENLERİN SUNUMU
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker’in ardından Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Özkan Çoruk, Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Baki Öztürk, İTÜ Bölge ve Şehir Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Kundak, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersan Koç tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü de faaliyet sunumu yaptı. Sunumların ardından soru cevap şeklinde çalıştaya devam edildi.
ÇALIŞTAYIN HERYIL YAPILMASI PLANLANIYOR
Çalıştaya katılanlara Büyükşehir’in deprem sloganı yarışmasında dereceye giren sloganların üzerinde yazılı bulunduğu tişörtlerden hediye edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin deprem gerçeğini tartışmak, farkındalık yaratmak ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden geçen 15 yılda yapılan çalışmaları anlatmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştayın, her yıl Kocaeli Üniversitesi ve ilgili kurumların katılımıyla yapılması planlanıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi