02 / 05 / 2024

Deprem hasarlı evler alınmaya devam ediyor!

Deprem hasarlı evler alınmaya devam ediyor!

1999 depreminde büyük yıkımla birlikte büyük can kaybı oldu. Üzerinden 15 yıl geçti ama hala hasarlı evlerde oturmaya ve hasarlı evleri satın almaya devam ediyoruz, depremi artık hatırlamıyoruz bile



1999 Marmara Depremi unutulacak gibi unutulacak gibi değildi, asla unutmayız diyorduk. Deprem şokunu atlattıktan hemen sonra kendimize güvenli, sağlam evler aramaya başladık. Kimilerimiz de korkudan kenti terk etti. Sağlam ve güvenilir evleri tercihimizden bir süre sonra yerini "Aman bana bir şey olmaz" düşüncesi aldı. Bizi yönetenler de buna çanak tuttu. Unutmayacağız dediğimiz deprem, sadece 17 Ağustos'ta gazete manşetlerine çıkar ama biz hasarlı evlerimize girmeye devam ederiz. 


VALİLİĞİN SİTESİNE BAKIN

İlimizde bir çok hasarlı bina mevcut. Bu binaların açık adreslerinden, tapu bilgilerine hatta bina sahiplerine kadar Kocaeli Valiliği bir yerde toplamayı başardı. Bu bilgiler Kocaeli Valiliği internet sayfasında mevcut. Ev alırken veya kiralarken mutlaka bu siteye girip, alacağınız, kiralayacağınız evin hasar durumunu öğrenmenizi tavsiye ederiz. Aslında çok basit, siteye girip "Ak ev, kara ev" ne olduğunu görün. 


3 BİN 751 BİNA HASARLI

Kocaeli sınırları içinde toplam 3bin 751 hasarlı bina olduğunu raporlarla da belirtmişler. Bu kadar hasarlı binanın içinde, ne kadar konut, ev olduğunu siz düşünün ve bu evler sürekli el değiştiriyorlar. Bunu denetleyecek mekanizmamız bile yok. Sadece hasarlı diyoruz ve geçiyoruz. Bu kadar çok sayıda evde oturan insanların, çok kısa süre sonra beklenen İstanbul Depremi'nde ne olacağını hayal bile edemiyorum. 99 Depreminden daha çok can kaybı bekleniyor... 


TABUT MU MEZAR MI? 

Nasıl hasarlı bina satılır veya kiralanır?. Hiç mi acıma duygusu yok insanlarda?. Hasarlı sattığın evde, olacak bir depremde ölecek insanları görmek nasıl bir duygu bilemiyorum?. 

Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda aslında ev satmıyorsunuz mezar satıyorsunuz, ev almıyorsunuz tabut alıyorsunuz! Bunu böyle bile bile hala hasarlı evler satmak, vicdansızlık, benim elimde patlamasın, başkasının elinde patlasın demekten başka bir şey değil!


BİRAN ÖNCE YIKILMALI

 Bu hasarlı binalar belli koşullarda hemen yıkılmalı. Şimdi bunu haberi okuyanlar "O kadar kolay mı?" diyecekler, evet o kadar kolay. İnsan hayatı hiçbir şeyden önemli değil. Siz yıkamasınız tabi, siz hakkinizin yenildiğini, tapulu malınızın nasıl yıkılacağını söyleyebilirsiniz ama sizin tapulu dediğiniz ev, insanlara mezar olacak! Yetkililer, kimsenin gözünün yaşına bakmayın diğer yandan da kimsenin hakkını yemeyin ve bunu çözün, çözüm mü? 


İMARLAR YENİLENMELİ

 izmit'te acil imar yönetmeliği ve kararları yeniden gözden geçirilmeli. Sizler sorumlusunuz. insanlara çözüm üretmek sizin işiniz. Aslında çok kolay, hasarlı binalara yüksek kat imarı verin, sorun çözümlensin. 

Bu kadar basit mi? Evet, bu kadar basit. Biz bu bilgimizle çözdük, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu kadrolarla çözemedi. Tabi, sorun rant! Daha ranta ulaşılmadı. Proje üretmekten, yorulan belediyemiz! Rantı bekliyor...! Biraz da insan hayatını düşünseniz...!


UMUDUMUZ ECEVİT

En son E-5 yan yol üzerinde hastane durağına cephe olan, depremden hasar görüp yıllar sonra ancak yıkılabilen binayı belki hatırlayanınız vardır. Binanın bitişik duvarı yıkımdan soma açığa çıkmış yanda duvarı açığa çıkan binanın üzerinde "umudumuz Ecevit" sloganı yazılı. 

Düşünün artık bu şehrin binaları ne kadar eski. Hazır hasarlıları yıkarken ve hızınızı almışken, sağlam bir imar planı çıkartın kimseyi mağdur etmeden, gerekirse özel inşaat koşulları koyarak, 5-7 kat imar verin ve tüm eski ve harap olmuş binaları yıkın. Tüm şehir merkezini tarihi değer taşıyan binalar haricinde bu çirkin görüntüden kurtaralım. 


FİRMALAR DİKKAT ETSİN

 Satışım üstlendikleri gayrimenkullerin hasar durumuna emlak firmaları da dikkat etmeli. Hasarlı konutların satışları kiralamaları ile ilgilenmemen. Arz-talep dengesi etkilenirse kurumlar çalışma yapmak zorunda kalır. Komisyon aldığınız evin mal sahibinin başına yıkıldığını öğrendiğinizde rahat uyuyabilecek misiniz?. Danışman firmalar da eski tarihli konutların mutlaka hasar durumuna bakmalı. Zaten deneyimli ve eski bir danışmanlık firması hasarlı evleri aşağı yukarı bilir ya da tahmin eder. Paranın her şey olmadığını emlak firmaları da fark etmeli. Emlak firmaları ilgilenmezse, alıcı ya da kiracılar evleri almaz, kiralamazsa, gayrimenkul sahipleri kurumlara baskı yaparsa şehrimizin yenilenmesi için harekete geçilir.


bizim Kocaeli


Geri Dön