25 / 11 / 2024

Deprem için nasıl önlem alınmalı?

Deprem için nasıl önlem alınmalı?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Nedim Bubik, bugünkü yazısında yaşanan depremlerin ardından deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri kaleme aldı.




Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Nedim Bubik, bugünkü yazısında yaşanan depremlerin ardından deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri kaleme aldı. İşte o yazı…

Akhisar merkezli deprem geniş bir bölgede hissedildi. Ardından Aydın, ertesi sabah da  Ankara  sarsıntıları geldi. Tabii depremin İstanbul’a etkileri ön plandaydı TV yorumlarında. Bilim insanları çeşitli tahminlerde bulundu, ama ortak nokta, ülkemizin deprem kuşağında olduğu ve önlemler gerektiğiydi. Yapıların güvenliği, kentsel dönüşüm elbette çok önemli ama uzun vadeli önlemler.

Eğitim eğitim eğitim

Kısa vadede ne yapılabilir? Tabii ki deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim ilk sırada.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin muhtarlara yönelik başlattığı temel afet eğitimi bilinci üzerine Nihat Gündüz’den gelen bir öneriyi iletmiştim, özetle yineliyorum:
“Deprem öncesi, sırasında ve sonrasında yapılması gerekli çalışmalarla ilgili böyle bir eğitimin, nüfusu her geçen gün artan İzmir’de, köy ve mahalle muhtarlarına ilave olarak öğretmenlerle cami imamlarına da verilmesi, böyle büyük felaketlerden en az kayıp ve zararla çıkmamıza katkı sağlayacaktır. Hatta, bir kanunla bu eğitimin bütün Türkiye’ye yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.”

Çiğli’de örnek girişim

Gerçekten de temel afet ve acil yardım eğitimi giderek önem kazanıyor. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü geçenlerde projelerini anlatırken, “Mahallelerinde vatandaşlara afet eğitimi verildikten sonra, dileyenlere enkazda hafif arama kurtarma eğitimleri verilecek” dedi. Bu eğitimler yaygınlaştırılmalı kanımca. En azından çoğunluk olası bir afet anında neler yapılması gerektiğinin bilincine varır.

Kandilli: Hasarlı bina varsa girmekten kaçınmakta fayda var!


Geri Dön