Kent Haberleri

Deprem korkusu ve hayat pahalılığı İstanbul'dan göçü hızlandırdı!

Türkiye'nin nakliye verilerine göre İstanbul, Ankara ve İzmir sürekli olarak göç ediyor. Göçün en temel nedeninin deprem korkusu ve pahalılık olduğu belirtilirken, rota ise Muğla, Balıkesir, Samsun ve Ordu. 

Sürekli olarak artış gösteren pahalılık ve deprem korkusu mega kent İstanbul'dan da göçü hızlandırdı. Geçtiğimiz yıla ait taşınma verilerine göre, 81 şehirden 350 bine yakın nakliyat talebi analiz edildi ve en çok talebin de İstanbul, Ankara, İzmir’den geldiği bildirildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre beklenen İstanbul depremi de yurttaşların taşınma kararlarında oldukça etkili. Büyükşehir unvanlı kıyı şehirlerine de ilginin yoğun olduğu verilerle açıklandı. Aralarında denize kıyısı olan Balıkesir, Samsun ve Ordu’nun da olduğu göç alan şehirler sıralamasında birinciliği Muğla alıyor. Taleplerde 2. en yüksek artışın yaşandığı dönem, asgari ücret artışlarından sonra geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos olarak belirtildi.

BALIKESİR ÖNE ÇIKIYOR


Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı ülkemizin Muğla’dan sonra en çok göç alan 2. kenti Balıkesir’e en yoğun göç de İstanbul’dan gerçekleşiyor. Paylaşılan detaylara göre Balıkesir’e göçün dağılımına bakıldığı zaman da kent merkezinden çok denize kıyısı olan yazlık ilçelerin tercih edildiği belirtiliyor. Ayrıca söz konusu şehre göç edenler en çok Edremit ve Ayvalık’ı tercih ediyor. Ülkemizin en çok göç alan üçüncü kenti Karadeniz bölgesinden. Samsun’un deniz kıyısında bulunan ilçeleri Atakum ve İlkadım metropollerden göçün yoğunlaştığı ilçeler olarak ön plana çıkıyor.

BÜYÜK KONUTLARA YÖNELİM

Geçtiğimiz yılın bir diğer trendi de büyük konutlara yönelim oldu. 3 oda 1 salon ve üzeri konut tiplerine talep artışı yaşanıyor. 4 oda 1 salon konutlara taşınma talebi bir önceki seneye göre yüzde 22 artış gösterdi. 5 oda 1 salon konutlara talep yüzde 13, 3 oda 1 salon konutlara talep yüzde 10 artış gösterdi. Yine paylaşılan bilgilere göre Temmuz ve ağustos ayları, maaş ve zam artış döneminin de etkileriyle taşınmanın en yoğun tercih edildiği dönem oluyor.

BAŞAKŞEHİR VE BEYLİKDÜZÜ

Resmi olarak açıklanan söz konusu bu verilerin detayına inildiği zaman mega kent İstanbul’da büyük ev talebine karşılık veren ilçeler şu şekilde sıralandı:

Kadıköy ve Pendik, 3 oda 1 salon ev arayışının yöneldiği ilçelerde başı çekerken 4 ve üzeri oda sayısına sahip konutlara taşınma talebinde de taşınmanın yönü Başakşehir ve Beylikdüzü şeklinde öne çıkıyor. Başkent Ankara’da, yüzde 26 büyüme ile en çok 5 da 1 salon konut tipleri tercih edilirken, Çankaya açık ara fark ile büyük konutlarda yaşamak isteyen Ankaralıların ilk tercihini oluşturuyor. İzmirli de tercihini geçtiğimiz yıl 3 oda 1 salon konutlardan yana kullandı. 3 oda 1 salon konutlar için en çok Karşıyaka tercih edilirken 4 ve üzeri odalı konutlarda yaşamak isteyenler şehirden uzaklaşarak Urla’ya taşınmaya karar verdi. 

İSTANBUL GÖÇ VERİYOR

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Yasemin Zaimoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’un en çok göç alan şehirlerin başında geldiğini kaydederek, “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2019- 2023 seneleri arasında mega kent İstanbul’dan göç ilk 10 kent sıralamasında dikkat çekiyor. Kocaeli de ilk sırada bulunuyor. Bu kenti de  Ankara, Tekirdağ, İzmir ve Bursa izliyor. 4 senedir listede bulunan Sakarya ve Antalya da 2023 yılı göç verilerinde yer almıyor" diye konuştu.

TOKAT BİLE GÖÇ ALACAK 

Yaptığı açıklamada ilk 10 kent sıralamasını da mercek altına alan Zaimoğlu, şunları söyledi: “Göç alan bölgeler sanayileşme ve iş imkanlarının olduğu şehirler. Yurttaşlar mega kent İstanbul’un yerine konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olan şehirleri tercih etmeye başladı. Mevcut verilere baktığımız zaman önümüzdeki yıllarda Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, İzmir ve Bursa’nın listede varlığını sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca söz konusu listede daha önceki senelerde de bulunan Tokat'ın da  varlığını devam ettirebileceği düşünüyoruz. Mega kent İstanbul’dan, Muğla ve Antalya’ya göç listede varlığını sürdürüyor."

 

Belediyelerden iki şehirde satılık 6 arsa!

TOKİ konutları için 'malzemelerden çalınıyor, deprem olmadan bile yıkılabilir' iddiası!

RMS Capital'den Dubai, İstanbul ve Bakü'ye 3 yeni proje geliyor!