Ekonomi

Hayat pahalılığı vatandaşı canından bezdirdi! Böyle pahalılık Cumhuriyet tarihinde görülmedi!

Vatandaşlar hayat pahalılığından dertli. 2023 yılının başında ücret ve maaşlara yapılan zamlar et ve süt ürünlerinin yanı sıra temel gıda maddelerindeki sürekli fiyat artışları karşısında ilk üç ayda erirken, Cumhuriyet tarihinde böyle gıda pahalılığının görülmediği belirtiliyor.Emekli ve memurlar da kısıtlı bütçeleriyle sürekli değişen fiyat etiketlerine yetişmekte zorlanıyor

Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Emekli ve memurlar da kısıtlı bütçeleriyle sürekli değişen fiyat etiketlerine yetişmekte zorlanıyor. Tüketici Hakları Derneği’nin araştırmasına göre, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir gıda pahalılığı yaşıyoruz.

Sözcü Gazetesi’nden Yavuz Alatan’a yaptıkları araştırma ile ilgili demeç veren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Cumhuriyet tarihinde böyle gıda pahalılığı görülmediğini belirterek , tüketicilerin büyük çoğunluğunun en temel gıdalara erişemediğini ve beslenemediğini ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

40 TEMEL GIDADA ARTIŞ

Tüketici Hakları Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, son bir yıl içerisinde 40 temel gıdanın   ortalama fiyatı yüzde 190 civarında artış gösterdi. Kuru soğan ise yıllık yüzde 659’a ulaşan fiyat artışı ile en pahalı gıdalar arasında yer aldı.

40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışının yüzde 190 olarak gerçekleştiğini kaydeden Turhan Çakar, pahalılık nedeniyle tüketicilerin büyük bir kısmının en temel gıdalara ulaşamadığını ve bu yüzden yeterli ve dengeli beslenemediğini ileri sürdü.

HER YEMEĞİN BAŞ AKTÖRÜ!

Tüketici Hakları Derneği’nin araştırmasına göre en pahalı temel gıda maddeleri arasında ise kuru soğan dikkati çekiyor. Her tencere yemeğinin olmazsa olmaz malzemelerinden birisi olan kuru soğanın kilosu 30 liraya dayanırken, vatandaşlar artık kilo ile değil tane ile alışveriş yapmaya başladı. Sadece sebze meyvenin değil et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin de fiyatlarının ateş pahası olduğunu kaydeden Çakar, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hayat pahalılığı ile karşı karşıya olduğumuza işaret etti.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRINDAYIZ

 

Giderek zorlaşan hayat şartları nedeniyle Türkiye nüfusunun neredeyse büyük bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Mart 2023 ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı gelirini baz alıp bir karşılaştırma yaptığımızda, Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 civarındaki kesiminin açlık sınırının altında yaşadığı ortaya çıkıyor. Bu da 51 milyon 600 bin kişiye denk geliyor. Diğer yandan; nüfusun yüzde 37,6'sını oluşturan 32 milyon 150 bin kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını söyleyen Çakar, kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığını ileri sürdü.