Otomobil

Deprem otomobil piyasasını iyice alt üst etti! Bayiler sipariş bile almıyor!

Türkiye’nin yaşadığı tarihi deprem felaketi, onbinlerce can kaybı ve trilyonlarca liralık hasarın ardından birçok olumsuzlukların da tetikleyecisi oldu. Asrın felaketinin ardından otomobilde de talep patlaması yaşanırken zaten bozuk olan arz-talep dengesi iyice alt üst oldu.

6 Şubat sabahı yaşanan asrın deprem felaketi, otomotiv piyasasında da çok olumsuz gelişmelere neden oldu.

Depremin ardından, pandemiden bu yana zaten bozuk olan arz-talep dengesini de deyim yerindeyse altüst oldu.

Haber7’nin haberine göre, depremzedelerin öncelikle sığınmak için ihtiyaç duyduğu ya da bölgeden uzaklaşmak için otomobil talebinde bulunması,  zaten çok yüksek olan fiyatları daha da artırırken, piyasada neredeyse otomobil bulunamaz oldu.

Pandemi nedeniyle otomotiv sektöründe baş gösteren çip krizi, uzun zamandır otomotiv pazarında büyük olumsuzluklara neden olurken, depremin ardından otomobil bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Sıfır kilometre araba almak isteyen vatandaşlar bayilerde, “Elimizde araç kalmadı” yanıtıyla karşılaşırken, ikinci ele yönelenlerin ise fiyatlar karşısında adeta dudakları uçukluyor.

BAYİLER SİPARİŞ BİLE ALMIYOR!

Çip krizi ve tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle talep ettikleri sayıda otomobil ithal edemeyen markalar ise araçlar daha yolda hatta üretim bandındayken satışa başladı. Kimi markalar ise yıl sonuna kadar olan kotalar dolduğu için sipariş de almıyor.

Çok kısa bir süre önce enflasyon nedeniyle yatırım aracı olarak görülen otomobilin, deprem felaketinin ardından sığınılacak bir alan olması da talebi adeta patlattı.

Türkiye otomotiv pazarı, 1999 senesinde yaşanan Gölcük depremi sonrasında talepteki artışla satış rekoru kırmış, o sene 380 bin adetlik satış rakamı yakalayan sektör,  2000 yılında ise 620 bin adedi aşmıştı.

KARAVAN BULMAK DA MÜMKÜN DEĞİL!

Diğer yandan pandemi nedeniyle ilk kez talep artışı yaşayan karavan piyasasında da durum farklı değil. Depremin ardından bu alanda da büyük bir talep patlaması yaşanırken fiyatlarda da önemli artışlar yaşandı. 

Verilere göre, 2019 senesinde 3 bin adet olan karavan satışları 2022 yılında dörde katlanarak 12 bin adeti geçerken, rakamın yıl sonunda 16 bin adedi aşması beklenmekte.  

Diğer taraftan kendi karavan modellerini satışa sunan otomobil markalarının ise, artan talep nedeniyle arzda yetersiz kaldıkları ve bazı modellerde karavan satın almak isteyenler için bir yıl sonrasına gün verildiği gelen bilgiler arasında.