Deprem sigortası için son 4 gün!
Zorunlu Deprem Sigortası'nda son gün 18 Ağustos. Yeni Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 'zorunlu deprem sigortası' yaptırmayanlar 18 Ağustos'tan sonra elektrik ve su aboneliğini başlatamayacak
Bu durumdan en çok kiracılar etkilenecek. Çünkü kiralayacağı evin deprem sigortası yoksa elektrik, su gibi abonelikleri üzerine alamayacak, elektriksiz ve susuz kalacak.
Zorunlu deprem sigortasında son gün yaklaşırken, Türkiye'deki 16 milyon konutun sadece 4 milyonu afet sigortası yaptırdı
18 Ağustos’a kadar zorunlu deprem sigortası yaptırmayan binalara elektrik ve su verilmeyecek. 18 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre artık abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası aranacak.
Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde zorunlu deprem sigortası poliçesi de bulunacak. Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalarla ilgili yaptırılan abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı kontrol edilecek. Mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar sigortalanmayacak.
Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar da kapsam dışında tutulacak. Kamu binaları, köy evleri ve mezralardaki yapılar da zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında tutuldu.
Batı bölgeleri, sigortalı konut sayısında deprem riskinin en fazla olduğu doğuyu ikiye katladı. 17 Ağustos 1999 depreminde binlerce canını kaybeden Marmara’da sigortalı konut sayısı yüzde 31 olurken, geçmişte büyük depremler yaşayan Doğu Anadolu’da ise bu oran sadece yüzde 16’da kaldı. 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara depreminden sonra uygulamaya konulan Zorunlu Deprem Sigortası, yüzde 98’i deprem riski taşıyan ülkemizde yeterli ilgiyi görmedi. 16 milyon 373 bin konutun bulunduğu Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılan konut sayısı yalnızca 3 milyon 944 binde kaldı.
DASK’ın sigortalı konut sonuçlarına göre deprem riskinin en fazla olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde sigortalılık oranı yüzde 17 oldu. Doğu’daki 732 bin konutun 124 bini zorunlu deprem sigortası yaptırdığı ortaya çıktı.
Bu oran 1999 depreminin acısını yaşayan Marmara’da yüzde 31 olarak gerçekleşti. Marmara’da bulunan 5 milyon 550 bin konuttan 1 milyon 733 bini sigorta kapsamına alındı.
13 YILDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Marmara’yı yüzde 18’lik sigortalı konut oranıyla İç Anadolu Bölgesi izledi. 17 Ağustos depremini yaşayan Marmara Bölgesi, bu acının üzerinden geçen 13 yıla rağmen, sigortalı konut sayısında bekleneni veremedi. Bölgedeki 5 milyon 550 bin konuttan ancak 1 milyon 773 binine sigorta yaptırıldı.
İstanbul’da 1 milyon 130 bin konutta zorunlu deprem sigortası yaptırıldı. İstanbul’u 151 bin konutla Bursa, 108 bin konutla da Kocaeli izledi. Marmara depreminde birçok insanın hayatını kaybettiği Sakarya’da ise 172 bin konuttan sadece 59 bini sigortalı oldu. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise en yüksek sigorta oranına yüzde 30’luk oranla 1992 depremini yaşayan Erzincan’da ulaşıldı. Geçtiğimiz yıl depremle sarsılan Van, Doğu Anadolu’da geçmişte birçok deprem felaketi yaşayan Erzincan ve Bingöl’ün ardından en çok sigorta yaptıran üçüncü il oldu. T
ürkiye’de binalarda kat sayısı arttıkça zorunlu deprem sigortası yaptırma oranı da düştü. 1-4 katlı binalarda 1 milyon 963 bin konut sigorta yaptırırken, 5-7 katlı binalarda bu oran 1 milyon 280 bine 8 kat ve üzeri konutlarda ise 700 bine düştü.
Hürriyet