21 / 12 / 2024

Deprem sonrası çelik yapı kullanımı yaygınlaşıyor!

Deprem sonrası çelik yapı kullanımı yaygınlaşıyor!

Marmara depremi sonrası üzerinde durulan en önemli konu depreme dayanıklı binalar oldu. Aksan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, "Kentsel dönüşümün sıkça konuşulduğu bu dönemde çelik konusu önemli. Kesin çözüm için Türkiye'de çelik kullanımı yaygın



Marmara depremi sonrası üzerinde durulan en önemli konu depreme dayanıklı binalar oldu. Aksan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, "Kentsel dönüşümün sıkça konuşulduğu bu dönemde çelik konusu önemli. Kesin çözüm için Türkiye'de çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı" diyor


Öözellikle 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden sonra inşaat firmalarının üzerinde durduğu en önemli konu, depreme dayanıklı binaların yapımı oldu. Aksan Yapı da bu anlamda sektöre mutlaka bir çare üretilmesinden yola çıkarak konuyu değerlendiren firmalar arasında yer aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek "Gelişmiş deprem coğrafyalanndaki ülkeleri incelediğimizde deprem anında, Tükiye'de yıkımlar daha fazla oluyor" diyor. Melih Şimşek inşaat mühendisi. İnşaat mühendisi bir babanın bıraktığı şirketi, yine kendisi gibi mühendis olan 2 kardeşiyle birlikte devralmış. Babasının yurtdışında kazandığı tecrübeye şirket prensipleri de eklenince ortaya tamamen 'insan odaklı' çalışan bir firma çıkmış.

ÖNCE GÜVENLİK!
Bu vizyona yola çıkan şirket, Ege'nin incisi İzmir'e bir '35. Sokak' kondurdu. Tamamen hafif çelik yapı sistemden oluşan ve 2 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapması planlanan bu yaşam alanında, her şeyden önce güvenlik düşünüldü. İzmirlilerin denizden uzak yerlerden hoşlanmadığım ısrarla vurgulamış olmamıza rağmen, firma için öncelik'kişi güvenliği.' "Bu yüzden de yapı güvenliğini ilk sırada tutuyoruz" diyor Melih Şimşek. 35. Sokak'taki evleri gezerken evlerin yapımında büyük rol üstlenen Mimar Mehmet Kütükçüoğlu da yanımızda.

DIŞARI ÇIKMAK GEREKMEZ
Şimşek, tamamı çelikten yapılan 35. Sokak evlerini anlatırken, çeliğin depreme dayanıklılığından da bahsediyor mütevazılığı elinden bırakmadan. Betornameye haksızlık edilmemesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, yine de çeliğin güvenliğini anlatmadan yapamıyor. "Betonarme binalarda deprem esnasında tavanda, üzerinize düşebilecek 3 tonluk bir kiriş vardır ama çelik binalarda tavanda kırılma olmaz. En fazla ev sallanır. Dışarı bile çıkmaya gerek yok" diyor deneyimli mühendis.

ENERJİ DAHA UCUZ
Enerji verimliliğine özellikle vurgu yapan deneyimli mühendis, "Gerekirse geri dönüşüm ürünler kullanılmalı ki, işte tam bu çerçevede çelik ideal bir ürün" diyor. Akşan'ın bünyesinde Akkon adı altında bir de çelik fabrikası bulunuyor. Bir gazetecinin "Peki çelik üretimi Türkiye'de yeterli mi" sorusuna ise, "kesinlikle" diyor Melih Şimşek. "Türkiye çelik üretiminde 2'nci büyük üretici." Özellikle, kentsel dönüşümün sıkça gündeme getirildiği şu günlerde, konutlarda çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı" şeklinde bir ısrarı da var Şimşek'in.
Yenişafak/Derya Çoşkun


Geri Dön