Kent Haberleri

Deprem sonrası evlerde az bilinen detay ortaya çıktı! Bunu yapmayan tazminat ödeyecek!

Depremden felaketinden yara alan 11 ilde yüz binlerce bina kullanılamaz hale geldi. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, “İçerisinde sözleşmeli kiracı bulunan konut, deprem sonrası hasar aldığı için oturmak için müsait değilse kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına 5 milyon insan depremden doğrudan etkilendi

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremden etkilenen 11 kentte 40 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybederken, 13.5 milyon insan depremden doğrudan etkilendi. Deprem anında yüz binin üzerinde bina çökerken, 400 binin üzerinde binada ise hasar meydana geldiği düşünülüyor.

Yapılacak tespitlerden sonra az ve orta hasarlı binalar, güçlendirme yapıldıktan sonra yeniden kullanılabilecek. Kalıcı barınma problemi gündemin ilk maddeleri arasında yer alırken, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, kirada oturan vatandaşlara haklarını hatırlattı.

İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...

BUNU YAPMAYAN EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

Kiralanan ev ya da iş yerinin depremde yıkılması halinde kira sözleşmesinin otomatik olarak sona erdiğini belirten Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, “Kiralanan bina sağlam değilse, bu bir ayıptır; zira ev sahibi sözleşme süresince kiralanan konutu sözleşme amacına uygun bulundurmakla yükümlüdür. Şayet kiralanan evin makul sürede güçlendirilmesi imkânsızsa kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Buna karşılık ev sahibi de kiralananı güçlendirmek, onarmak ister ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkün olmazsa sözleşmeyi mahkeme kararıyla sonlandırabilir. Ev sahibi bu nedenle sözleşmeyi sona erdirirse güçlendirme çalışması bittikten sonra kiralanan evi önceki kiracıya önermek zorundadır. Bu önermeyi yapmadan başkasına kiralarsa tazminat öder” ifadelerini kullandı.

KİRACI DA RİSK ANALİZİ YAPTIRABİLİR

Diğer taraftan, kiracıların konut sahipleri ile ilgili yaşadığı bir diğer problem olan binaların sağlamlık kontrolüyle ilgili anlaşmazlıklara da yer veren Doç. Dr. Cumalıoğlu, “Kiralananın sağlamlığı konusunda yalnızca konut ve iş yeri sahibi değil her iki taraf da uzman bilirkişiden rapor alabilir. Bunun yanında depremden korktuğu için eve giremeyen kişinin sözleşmeyi sonlandırma hakkı bakımından açık bir hüküm yok, bence önemli nedenle olağanüstü fesih mümkündür” dedi.

Aile Bakanı Derya Yanık'tan yeni ödeme müjdesi! O ödeme mart ayında hesaplara yatacak! Bu parayı hemen alın!

Emekli maaş tablosu baştan aşağı değişti! Emekli maaşlarına ilişkin en güncel bilgiler burada!

Kredi kartı kullananlara flaş haber! BBDK resmen açıkladı! Duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız!