28 / 04 / 2024

Türkiye'de deprem tehlikesine rağmen yapı güvenliği hala denetim dışı!

Türkiye'de deprem tehlikesine rağmen yapı güvenliği hala denetim dışı!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Gül, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depremi'nin ardından iki yıl geçmesine rağmen Türkiye'de yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu söyledi..



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Gül, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depremi'nin ardından iki yıl geçmesine rağmen Türkiye'de yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu söyledi. 


Van depreminin yol açtığı ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunlar aradan iki yıl geçmesine rağmen bugün hala devam ettiğini belirten Gül, "23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan Van Depremi bir kez daha göstermiştir ki, kentleşme için verilen yanlış yer seçimi kararlan, yeterli mühendislik hizmeti almayan yapı üretimi ve özellikle denetimsizlik, bir doğa olayını yine afete dönüştürmüştür" dedi. Bir afet ülkesi olan Türkiye'de yapı güvenliğinin, Odaların da denetim süreçleri dışında bırakılması nedeniyle bugün daha fazla denetim dışı bir hale geldiğini kaydeden Gül, "Yaşadığımız çevre bugün, düne göre afetlere karşı daha güvenli değildir. Ancak biz biliyoruz ki, başta deprem, heyelan, su baskını, kaya düşmesi gibi pek çok doğa olayını afete dönüşmesini önlemek, zararlarını azaltmak mümkündür. Çünkü jeolojik bilgilerle açıklanması hiç de zor olmayan doğa olayları insan eliyle birer afete dönüştürülmektedir. 1999 depreminden sonra yaşanan acı kayıpların en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen Yapı Denetim Sistemi, Deprem Öldürmez Bina Öldürür" sloganından hareketle, üzerinde yeterince tartışma, değerlendirme ve katılım olanakları yaratılmadan siyasi iktidarların tek yanlı belirleyiciliği ile çıkarılan mevzuat ve uygulamalar ile şekillendirilmiştir. Bu anlayış, sistemi, tüm iddiasına karşın "kaliteli ve afet güvenli bir yapıyı sağlamak üzere etüt-proje ve yapı üretim süreçlerinin denetimini gerçekleştiren bir sisteme" dönüştürememiştir. Sadece son birkaç yıllık dönemde yaşadığımız, Kütahya-Simav ve Van depremlerinin yol açtığı can ve mal kayıpları, yapı denetim sisteminin ne derece yetersiz ve sorunu çözmekten uzak olduğunu göstermiştir" diye konuştu. 


Eskişehirin Sesi Son Haber



Geri Dön