25 / 11 / 2024

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. 




Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısı yaptı. 

ORTA HASARLI BİNALAR GÜÇLENDİRİLMELİ

Orta hasarlı yapıların güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hasgür, bu tür yapıların günümüzde yeterince ele alınmadığını ve büyük bir yapı stokunun deprem riski altında olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Hasgür, “Deprem tasarım felsefesi gereği, çok şiddetli bir depremde binaların 'toptan ya da tamamen' göçmesinin önlenmesinin, yapıda sünek davranışla oluşacak ve tam kapasitesini eğilme çatlaklarıyla harcamasını beklediğimizi, yapıyla uğraşan kişiler olarak yegane amacımızdır.

Depremler sırasında binaların ekonomik ömrü boyunca, yani yaklaşık 50 yıl için, bir tane çok şiddetli deprem yaşanabilir. Köprüler için bu süre 150 yıldır. Şiddetli depremler genellikle 7 ve üstü büyüklükte olur" açıklamasında bulundu.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

1894'TEN BERİ  OLUŞAN DEPREM BOŞLUĞU VAR

Deprem riskini, İstanbul depremleri için değerlendirirken olasılık teorileri ve tarihsel verilerin dikkate alınması gerektiğini  söyleyen Prof. Dr. Hasgür, kabaca bir büyük depremden diğerine, genellikle 120 yılda bir yıkıcı deprem meydana geldiğini vurguladı.

Prof. Dr. Hasgür, “Örneğin, 1894'ten itibaren oluşan bir deprem boşluğu var. Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu-batı doğrultusunda her yıl yaklaşık iki buçuk santimetre hareket ettiği göz önüne alındığında, 7 ve üstü büyüklükte bir deprem her an olabilir.

1999 depremi sonrasında yapılan araştırmalar, Marmara'da büyük bir depremin yüzde 60 olasılık üstünde beklendiğini gösterilmişti. Bu olasılık şimdi daha da yüksek" ifadelerini kullandı.

BURSA'DA DEPREM BEKLENİYOR

Prof. Dr. Hasgür, Kuzey Anadolu Fayı'nın Gölcük merkezli kısmında kırılmanın yaşandığını ve bu kırılmanın Kartal İlçesi'ne kadar ulaştığını belirterek “Kartal'dan sonra 1912'de M=7.3 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte depremi ve 1999 depremi arasında kırılmayan bölgeler var.

Bu bölgelerde depremler olabilir. Ayrıca, Bursa ve Gemlik gibi bölgelerde büyük depremlerin beklenmesi doğaldır. Bursa, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney Marmara segmentinde yer alıyor ve burada büyük bir deprem bekleniyor" dedi.

Prof. Dr. Hasgür, “Güney Anadolu'da Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen ardışık büyük depremler, Anadolu Levhacığını batıya doğru itmiştir; bu durumda kırılma enerjisini yükseltmiş olmasıyla batıda Bursa ve İstanbul'da depremin oluşumunu erkene alabileceğini belirtti. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

İSTANBUL'DA BU İLÇELER DEPREMİ DAHA ÇOK HİSSEDECEK

Prof. Dr. Hasgür, yapılar ne kadar sağlam olursa olsun, zemine uygun şekilde temel tasarımı ve inşasının gerçekleşmemesi durumunda risklerin artacağına değindi.

Yönetmeliklere uygun yapılan yapıların depremleri daha az hasarla atlatabileceğini söyleyen Hasgür özellikle sahil bölgelerinde dolgu alanlarında, Ataköy, Bağcılar gibi yumuşak zeminlerdeki yapılarda deprem etkisi daha uzun süre hissedileceğini açıkladı.

İSTANBUL TETİKTE OLSUN!

Hasgür, Bursa'daki olası bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğini belirterek "Bireysel ve kurumlar olarak önceden deprem hazırlıkları ve yapı denetimleri yapmalıyız, zemin koşulları ve yapı güvenliği risk planlarımızı göz önüne almalıyız ve Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul'un da tetikte olması gerekir" dedi.

Japon Deprem Uzmanından uyarı! Korkutan mesaj, o fay yakında kırılabilir...

'Deprem karnemiz hala zayıf' diyen Prof. Dr. Naci Görür'den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

Geri Dön