28 / 04 / 2024

Depremde büyük hasar alan 1.600 yıllık o yapı için kollar sıvandı! Restorasyon çalışmaları resmen başladı!

Depremde büyük hasar alan 1.600 yıllık o yapı için kollar sıvandı! Restorasyon çalışmaları resmen başladı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Diyarbakır'daki 1600 yıllık Saint George Kilisesi, büyük hasar görmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü restorasyon çalışmaları başlattı.



Diyarbakır'ın Sur ilçesi, tarihi İçkale yerleşkesinin kuzeydoğu köşesinde yer alan ve Romalılar tarafından milattan sonra dördüncü yüzyılda yönetim kilisesi olarak inşa edilen Saint George Kilisesi, 2020 yılında restorasyona alındı. Önceden  sanat galerisi olarak hizmet verilen bin 600 yıllık kilise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından restorasyonunun tamamlamasıyla Haziran 2021 yılında yeniden sanat galerisi olarak hizmete açıldı. Söz konusu Kilise, 6 Şubat'taki  Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde ağır hasar aldı. Kilisenin yeniden eski günlerine dönebilmesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü  restorasyon çalışması başlattı. 

Depremde büyük hasar alan 1.600 yıllık o yapı için kollar sıvandı! Restorasyon çalışmaları resmen başladı!
BİR YIL İÇİNDE ÇALIŞMALAR BİTECEK!

Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, çalışmalar bittiğinde kilisenin tekrar sanat galerisi olarak kullanılacağını belirtti.

Gizligöl:   "Diyarbakır İçkale kompleksinde bulunan özel yapılardan biri de Saint George Kilisesi'dir. Depremden önce biz burayı sanat galerisi olarak kullanıyorduk. Kamu kurumları veya kişiler gelip bizden sergi için talepte bulunuyorlardı.

Biz de kendilerine tahsis ediyorduk. Burada çok güzel sanat etkinlikleri de yapıldı. Sanat galerisi olarak kullanılan kilisemiz ağır hasar gördü. Restorasyon çalışmaları 1 ay önce başladı ve 1 yıl içerisinde tamamlanacaktır.'' dedi.

Gizligöl, bu kilisenin sonra tekrar sanat galerisi olarak kullanılmaya devam edileceğini açıklayarak '' 35 bin metrekare içerisinde bulunan en özel yapılardan biridir.

Çalışmalar Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz tarafından denetleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önem verdiği en önemli yapılardan biridir. İnşallah bittiğinde çok güzel olacak ve güzel sanatsal etkinlikler yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

11 yıllık mücadelede mutlu son! Tarihi kilise yıkıldı!

Hayri Türkyılmaz'a kilise restorasyonu tepkisi!

Geri Dön