28 / 07 / 2024

Depremde iletişimi kesmeyen baz istasyonları yapılıyor

Depremde iletişimi kesmeyen baz istasyonları yapılıyor

Ulaştırma Bakanlığı depremde iletişimin kesilmemesi için depreme dayanıklı baz istasyonları projesi başlattı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Ulaştırma Bakanlığı, olası bir depremde haberleşmenin kesilmemesi için tüm Türkiye'ye depreme dayanıklı baz istasyonları kuruyor. Özellikle 17 Ağustos Marmara depreminde vericilerin ayarlarının bozulması nedeniyle haberleşmenin kesilmesini değerlendiren Ulaştırma Bakanlığı, `Kamu Güvenliği ve Acil Yardım Çağrı Hizmeti' isimli bir proje geliştirdi. Depreme dayanıklı baz istasyonu sayesinde, afet bölgesindeki yerel yöneticilerin  Ankara  ile direkt iletişim kurabilmesini kararlaştıran Bakanlık, proje kapsamında kamu kurumlarındaki telsiz haberleşmesinde de dijitale geçişi sağlayacak.

HABERLEŞME HAYATİ ÖNEMDE

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yarattığı sarsıntı sonrası haberleşme kesilmiş, bölgeye ilişkin sağlıklı bilgi ilk etapta alınamayarak, tıbbi, teknik yardım sevkiyatı da buna göre geç başlamıştı. Depremin yol açacağı can ve mal kaybını minimuma indirmede haberleşmenin taşıdığı büyük önem nedeniyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım baz istasyonları için çalışma başlattı. Proje kapsamında yerleştirilecek baz istasyonlarıyla, deprem sonrası haberleşme kesintiye uğramayacak. Projenin ilk kurulacağı yer ise, Marmara Bölgesi olacak. Bu istasyonlardan gelecek sinyaller, başta Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere çanak anten yardımı ile yetkililer arasında bilgi alışverişini sağlayacak.

Telsizler dijital olacak

Proje, kamu kurumlarının kullandığı telsizlerde analogdan dijitale geçilmesini de içeriyor. Emniyet Teşkilatı'ndan itfaiyeye, sağlık birimlerine kadar pek çok kamu kurumunun telsizde kullandığı analog sistemini gizlilik açısından güvenilir bulmayan Ulaştırma Bakanlığı, bu projeyle dijital sisteme geçişi sağlayacak. Analogun dinlenme ihtimaline açık olması ve çoklu iletişime olanak sağlamaması dijitali cazip hale getirirken, Bakanlık bu kapsamda hangi teknolojiyi kullanılacaklarına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Dijitale geçiş, kamu kurumlarının tek bir altyapı üzerinden hizmet verecek olması dolayısıyla tasarrufu da beraberinde getirecek.
Ebru ORHAN/Star


Geri Dön