Sektörel

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu kapsamda depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiği de sık sık gündem oluyor. İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu, konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7'den büyük ikiz depremlerde, 11 ilde büyük hasar oluştu ve 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Söz konusu depremlerin ardından yıkılan binalarda yapılan incelemelerde, inşa açısından birçok eksiklikler ve yönetmeliğe uygun olmayan durumlar tespit edildi. 

Bu yaşananların ardından ülkenin dört bir yanında gerek belediyeler gerekse de hükümet tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilirken, bir taraftan da depreme dayanıklı binaların nasıl olması gerektiği ile ilgili tartışmalar sürüyor, uzman isimler konuyla ilgili açıklamalar yapıyor. 

25,6 bin takipçili, Fenomen İnşaat Mühendisleri isimli kullanıcı, https://twitter.com/insaatsektoru X sosyal medya hesabından İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu'nun Bina periyodu, zemin periyodu, spektrum eğrisi ve rezonans ilişkisini anlattığı açıklamasını paylaştı. 

İnşaat Mühendisleri isimli kullanıcı söz konusu paylaşımında "Bina periyodu, zemin periyodu, spektrum eğrisi ve rezonans ilişkisini Syn İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu çok güzel açıklamış.

Özetleyecek olursak:

- Zemin periyodu, deprem dalgalarıyla bir zeminin bir tam hareketinde geçen süreyi ifade ederken, bina periyodu ise yapının rijitliğine bağlı olarak birim bir tam yer değiştirme hareketini ne kadar sürede gerçekleştiğini belirtir.
 
- Rezonans durumu, yapı ve zemin periyotlarının birbirleriyle eşleşmesi halinde ortaya çıkar.

Sağlam zeminlerin periyotları düşüktür, örneğin 0.1 saniye; ancak, kil ve balçık zeminlerin periyotları daha uzundur, örneğin 1 saniyedir. 

Az katlı yapıların bina periyotları düşük olurken, yüksek katlı veya çok katlı yapıların bina periyotları daha yüksektir.

Özetlemek gerekirse, deprem sırasında yapıların rezonansa girmesi ve yıkılması istenmiyorsa, zemine uygun olarak bina tasarımı yapmak son derece önemlidir.

‼️ Yatay mimarinin depremden yapıları koruyacağı fikri bilimsel olarak geçerli değildir. Dolayısıyla, zemine göre mimari inşaat mühendisliğinin en önemli yaklaşımıdır" ifadelerine yer verdi. 

Peki inşaat mühendisleri bu konu ile ilgili hangi değerlendirmelerde bulundu? İşte o yorumlar...

Akbank konut kredisi hesaplama: Nisan 2024 rakamları şaşırttı! Akbank konut kredisi başvurusu! 

Bankalarda promosyon çılgınlığı! 17 bin 650 TL'ye kadar yükseldi! İşte En yüksek promosyon veren banka 2024

Asgari ücrete zam gelecek mi? Milyonları ilgilendiren son dakika asgari ücret açıklaması geldi!