Kent Haberleri

Depremden etkilenen köy evlerinde dönüşüm hızlanacak! Parsel büyüklüğü yetmeyen vatandaş da kendi evini inşa edebilecek!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğindeki Değişiklik” ile deprem bölgesindeki köylerde parsel büyüklüğü yetmeyen yurttaşların da evlerini yerinde inşa etmesinin önünü açtı. 

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.


Sabah’ta yer alan habere göre depremlerden etkilenen köy yerleşik alanlarında gerçekleştirilen incelemelerden elde edilmiş olan bulgular ve yurttaşların talepleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yönetmeliğe geçici bir madde ekleyerek köy konutlarının yerinde yeniden inşa edilmesine ilişkin kolaylıklar getirdi. Köylerde mevcut konutları yıkılan veya orta-ağır hasarlı olan fakat parsel büyüklüğü yetmediği için mevzuata takılıp evini yerinde inşa edemeyen yurttaşların önündeki engeller kaldırıldı.


"VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRACAK HER ADIMI ATIYORUZ"


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yurttaşlardan gelen talepler doğrultusunda güncellenen yeni yönetmeliğin detaylarını açıkladı. Bakan Murat Kurum, "Asrın felaketini yaşayan şehirlerimizde yurttaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak her adımı atıyoruz. Köy evlerinde yerinde dönüşümü tıkayan bazı konuların çözümleri çin yönetmeliğimizi güncelledik. Depremde hasar gören veya yıkılan; fakat imar yönetmeliği gereği evini dönüştüremeyen hemşehrilerimiz de artık yerinde dönüşüm imkanından yararlanabilecek" diye konuştu.


EVLER ARASINDAKİ 3 METRE MESAFE KORUNACAK


Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu düzenlemeye göre parsellerde inşa edilecek yapıların parsel sınırlarına 1,5 metreye kadar yakınlaşmalarına imkan sağlandı. Parseldeki yapılar arasında ise en az 3 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşma kurulabilecek.


BELEDİYELER VE İL ÖZEL İDARELERİNE YETKİ TANINDI


Belirtilmiş olan çekme mesafelerinin sağlanamadığı hallerde de devreye belediyeler ve il özel idareleri girip, vatandaşın talebini yerine getirebilecek. Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması 6 Şubat depremi öncesindeki yapı sayısını aşmayacak. Oturum alanı en fazla parselin yüzde 60'ı olabilecek. Köy ve kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespitleri yapılırken; taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olanlarla dere yatağı ve sıhhi-jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan bölgelerin dışarıda bırakılması sağlanarak, kırsal yerleşimlerin de afete dirençli olması sağlandı.

TARIM ALANLARI KORUNACAK, RİSKLİ BÖLGELERDEN UZAK DURULACAK 


Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu bu düzenlemenin köy yerleşik alanlarında konutlarını yerinde dönüştürecek olan yurttaşların parsel boyut ve geometrileri ile halihazırda mevcut yapılaşma sebebiyle yaşadıkları sorunlara çözüm sağlayacağı belirtildi. Yapılan açıklamada, "Düzenleme yaşanılan deprem afeti sebebiyle oluşan yaraların bir nebze de olsa sarılması, barınma ihtiyaçlarının bir düzen içinde en hızlı biçimde karşılanması ve köylerde komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesinin temini maksadıyla sadece köy ve kırsal yerleşik alanlarla sınırlı tutuldu. Bölgede tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenmemesi yönünde hassasiyet gösterilerek iskan dışı tarım alanları kapsama dahil edilmedi. Bunun dışında söz konusu bu düzenlemede yer alanlar dışındaki kat adedi, bina yükseklikleri vb. yapılaşma şartlarının ise çevre düzeni planı ve yönetmelikte belirlenmiş olan diğer hususlara uygun şekilde sürdürülmesi öngörüldü" ifadeleri kullanıldı.

 

Evini kiralamaya korkan yatırımcı ticari gayrimenkule yöneldi! Talep yüzde 30 arttı!

Artık kiracılar da elden ödeme yaptığında ceza ödeyecek! İşte 7 örnekle yeni uygulama!

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt'ten 6,7'lik yeni deprem uyarısı!