08 / 05 / 2024

Depremden önceki son çıkış P-25 testi oldu!

Depremden önceki son çıkış P-25 testi oldu!

Özay Şendir, Star Gazetesi'deki yazısında " Depremden önceki son çıkış P-25 testi " başlıklı yazıyı kaleme aldı. Şendir, köşe yazısında bugüne kadar depremde göçen yeler ve hasarın boyutuna değinerek yeni gelişmelerle okuyucularını bilgilendiriyor



 Kimileri olası diyor ama beklenen Marmara Depremine dair cevabını en çok merak ettiğniz soru ne Önce can sonra canan lafından yola çıkacak olursak insanlar en çok yaşadıkları evin ve çalıştıkları binanın sağlamlığını merak ediyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi pilot ve zemini sorunlu bölgelerde çalışıyor ama bu zemini sağlam yerlerdeki binaların tamamının güvenli olduğu anlamına gelmiyor.

Normal testler görece pahalı, zahmetli ve uzun zamanda sonuç verdiği için de bir sürü insan gerçek durumunu bilmeden yaşamayı sürdürüyor. Bu konuyda artık elimiz daha rahat olacak. Zaman zaman son derece doğru soru ve yorumlarına bu köşede yer verdiğim İnşaat Mühendisi Uğur Oflazdan beni son derece heyecanlandıran bir mesaj aldım.

Artık bina başına bin liraya depreme karşı ne kadar güvende olduğumuzu ya da olmadığımızı öğrenmek mümkün olacak. Başka bir hesapla 20 dairelik bir apartmanda daire başına 50 lira demek. Bu özel bir şirketin reklamı ya da para kazanması için yapılan birşey olsaydı kesinlikle işim olmazdı.

Ancak iş öyle değil.

P-25 testi Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Semih Tezcan tarafından ortaya atılan ve sonrada İTÜden Prof. Dr. F. Gülten Gülay yürütücülüğünde TÜBİTAK tarafından 106M128 nolu proje kapsamında desteklenen bir proje.

20 Nisan 2011de Ankarada Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından başarılı proje ödülü aldı. Sisteme dair elime ulaşan ve tarayarak bulduklarımın özeti de şöyle: Japonyada 1968 Oçi depreminden sonra Japonlar tarafından sismik index yöntemi geliştirilir. Daha sonra da Amerikada FİMA 156 yönetmenliğe konulur.

P-25de her ülkenin kendi yapı karekteristiğine göre olması gereken deprem güvenlik testinin Türkiye yapı stoğuna uygun olarak geliştirilmiş şekline verilen ad.

Bugüne kadar depremde göçen, hasar gören 289 binada test edilmiş ve yüzde 95 oranında başarı sağladığı görülmüş.

Teste dair geçmişte gazetelerde çıkan bazı haberler olmuş ama o dönemde daha çok kağıt üstü ve ücret dahil bilinmezliklerle dolu haberler yapılmış.
Kendi adıma testin varlığını yeni duydum, projenin bakanlık bazında da ödüllendirildiğini duyunca yazmaya karar verim. Kim yapıyor diye bana sormayın, açıp internette arayıp yapanları bulabilirsiniz demekle yetineyim...

Star/Özay Şendir


Geri Dön