Genel

Depreme karşı önlem için yapacak çok iş var!

Dile kolay; 20 bine yakın can kaybına, on binlerce insanın yaralanmasına, yüz binlerce insanın evsiz barksız kalmasına yol açan Marmara depreminin üzerinden tam 15 yıl geçti

Dile kolay; 20 bine yakın can kaybına, on binlerce insanın yaralanmasına, yüz binlerce insanın evsiz barksız kalmasına yol açan Marmara depreminin üzerinden tam 15 yıl geçti. Bu süre içinde, birçok kurum ve sivil toplum kuruluşu, deprem konusunda uyarılarda ve çözüm önerilerinde bulundu, deprem şûraları toplandı, sözler verildi, kararlar alındı. Peki 15 yıl içinde nereden nereye gelindi? Türkiye Hazır Beton Birliği, Türkiye'nin deprem karnesini açıkladı. Marmara depreminin ardından Düzce ve Van depremlerinde hasar gören yapılardan elde edilen sonuçlar; kullanılan malzemelerin başta beton olmak üzere standartlara uygun olarak üretilmediğini gösterdi. Ancak Kentsel Dönüşüm çerçevesinde bu hatalar telafi ediliyor ve depreme karşı dayanıklı yapılar inşa ediliyor. Bu sonuçlardan anlaşılacağı üzere Türkiye depreme hazırlık konusunda ilerleme kaydediyor ancak yapacak daha çok iş var. 

Türkiye Hazır Beton Birliği, kaliteli yapılaşma bilincini aşılamak, hayat kurtarmak ve 'deprem' ile yaşamayı öğretmek için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye'de güvenli yapıların inşa edilmesi için "Kaliteli Beton Kullanımı" misyonu ile hareket eden THBB, depremden korkmak yerine, depremden koruyan dayanıklı binalar yapılması gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. Depreme dayanıklı yapıları inşa etmenin yolu ise Deprem Yönetmeliği'ne uygun projelerin, doğru malzemeler ile standartlar doğrultusunda uygulanmasından geçiyor. 



TÜRKİYE DEPREME HAZIR MI? 

Türkiye'de sağlam ve sağlıklı kentleşme yolunda önemli adımlar atan THBB, depreme dayanıklı yapılar için tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu süreçte özellikle Kentsel Dönüşüm ile Türkiye'de önemli gelişmeler kaydedildiğini hatırlatan THBB, "güvenilir üretici" , "bilinçli tüketici" vurgusu yaptı. 



BİR DAHA ACI YAŞAMAYALIM

THBB Başkanı Yavuz Işık; "Türkiye nüfusunun yüzde 95'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem yaşamımızın bir parçası. Depremin nerede ne zaman kaç büyüklüğünde olacağını bilemeyiz ama depreme dayanıklı sağlam yapılar üretebiliriz. Türkiye, kentsel dönüşüm ile depreme karşı güvenli ve sağlıklı yapılaşmada önemli bir adım atıyor. Bundan sonra yaptığımız binaları sağlam ve güvenli yapalım ki 1999 depremi gibi bir acıyı bir daha yaşamayalım. 

Bunun için de ülkemiz genelinde bu teknik standartlara sahip betonlar üretilsin ve tüketilsin diye çalışıyoruz. Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin ürettiği, Kalite Güvence Sistemi Belgeli hazır betonlarla inşa edilen yapılarımız ile depreme her geçen gün daha hazır hale geliyoruz.Avrupa standartlarında üretimin sembolü olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen her yapı, depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı ve güvenilir oluyor" dedi. 



EĞİTİMLER SÜRECEK

 THBB'nin depreme dayanıklı sağlam yapı üretimi için eğitimler başta olmak üzere çok sayıda çalışma yaptığını da vurgulayan Yavuz Işık, 2014 yılında bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına devam edileceğini de sözlerine ekledi.



Aydın Ses Gazetesi