23 / 11 / 2024
fuzul

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, deprem kuşakları ve fay hatlarındaki yapılaşmada nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...




İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizin tektonik bakımdan sıkıntılı bir ülke konumunda olduğunu kaydetti.

Yaptığı açıklamada Malatya ve bölgesinin Doğu Anadolu Fay Hattı etki alanında olduğunu dile getiren Boyraz, Pütürge'de 9 Nisan 2022 tarihinde meydana gelen  5,2 büyüklüğündeki depremin bu hat üzerinde Pütürge-Sivrice segmentinde yaşandığını dile getirdi.

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Türkiye'ye İskenderun körfezinden girerek Bingöl-Karlıovaya'ya kadar süren 550 kilometrelik kırık bir hat olduğunu dile getirerek, bölgede 1900'dan itibaren 4'ün üzerinde en büyüğü 6,8 olmak üzere 299 deprem yaşandığını kaydetti.

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremden Malatya ilinin de etkilendiğine değinen Prof. Dr. Boyraz, "Son depremler bizlere gösterdi ki Doğu Anadolu Fay Hattı deprem üretmeye devam ediyor. Teknik konular çok konuşuluyor ancak asıl depremin insan ve yerleşim ile ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle tektonik alanların, kuvaterner arazilerin yerleşmeye sahne olduğu ülkemizde, yaşlanmış, yorgun, eski binaların yoğun olduğu yerlerde 6,8'in altındaki depremler bu binaları yıkabiliyor." şeklinde konuştu.

İşte Prof. Dr. Zeki Boyraz'ın konuyla ilgili açıklamaları...


Geri Dön