28 / 04 / 2024

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV alınmayacak!

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV alınmayacak!

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV istisnası açıklandı. Buna göre, bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar KDV'den muaf olacak. İşte ayrıntılar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından afetzedelere konut bağışlayanlara sağlanacak KDV istisnası ile ilgili  yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Buna göre, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından afet bölgesi şeklinde kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların yapımı dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31 Aralık 2024'e kadar kadar katma değer vergisinden müstesna tutulacak.

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV alınmayacak!

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; bu çerçevede yapılan teslim ve hizmetler sebebiyle  yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden düşülecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler kanunun 32. maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebinin ardından iade edilebilecek. 

Birinci fıkrada bulunan süreyi bir yıla kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı; istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iade ile ilgili  usul ve esasları belirlemede Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili oldu. 

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV alınmayacak!

İŞ YERİ, FABRİKA, ABM, CAMİ, OKUL, HASTANE VE SOSYAL TESİSLER İSTİSNA DIŞINDA

İstisna kapsamında; afet bölgesi şeklinde kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol çerçevesinde afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına gerçekleştirilen teslim ve hizmetler yer alıyor. 

Uygulamaya göre, konut niteliğine dahip olmayan  yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında yer alamayacak.

Depremzedelere bağışlanacak konutlar için KDV alınmayacak!

AFAD İLE PROTOKOL YAPILACAK

Söz konusu uygulamaya göre, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının istisnadan faydalanabilmesi için AFAD ile bağış protokolü imzalaması şartı bulunuyor. 

İstisna, konutun yapımına ilişkin  mal ve hizmet alımlarını kapsayacak. Bir arada bulunan konutların yapımına ilişkin altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında yer alıyor. 

Çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin inşası ile ilgili mal ve hizmet alımları istisna kapsamında yer almayacak. 

Ayrıca konutların mütemmimi niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerleri de istisna kapsamında bulunuyor. 

Mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar istisnaya dahil edilmeyecek. 

AFAD’a nakdi şekilde yapılan bağışlar kullanılarak AFAD tarafından inşa ettirilen konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında bu madde kapsamında istisna uygulanamayacak. 

Söz konusu istisnadan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, KDV mükellefi olup olmadığına bakılmadan faydalanabilecek.  

OVP ile enflasyon hesabı sil baştan değişti! Asgari ücret 17 bin 104 TL mi oluyor? Acil bakın!

Altın alacaklar dikkat! 7 Eylül Perşembe altın fiyatları ne kadar? Çeyrek altın, gram altın, Cumhuriyet altını kaç lira?

Hükümet açıkladı: Dar gelirliler konuta daha kolay erişecek! Konut kredileri de uygun fiyat aralığında olacak! 


Geri Dön