24 / 12 / 2024

Derimod'un kurucusu Hasan Yelmen dericilik müzesi açacak!

Derimod'un kurucusu Hasan Yelmen dericilik müzesi açacak!

Derimod'un kurucusu Yelmen, hisselerini kardeşlerine bırakıp, bir dericilik müzesi açmak için kolları sıvadı



Cumhuriyet ile aynı yaşta Hasan Yelmen. İstanbul Sanayi Odası'nın kurucularından. Deri sektörünün duayeni. Derimod'un da kurucusu. Bugün markanın başında kız kardeşinin oğlu Ümit Zaim var. Başkanlığı bırakmış Yelmen. Hisselerinin büyük bir bölümünü de çocuğu olmadığı için kardeşlerine ve onların çocuklarına devretmiş. "Akıllıca mı yoksa aptalca bir iş mi yaptım bilemiyorum. Ama şikayet etmek boşuna, iyi bir şey yaptığıma inanıyorum" diyor. 

ARSAYI SATIP OKUTURLAR
Hasan Yelmen, baba mesleği dericilik işini kardeşlerinin çocuklarının devam ettirmeyeceğini düşünüyor. O yüzden de kardeşlerine Tuzla'da büyük bir arazi hediye etmiş. "Tuzla'da 100 deri fabrikası kuruldu ancak şu an10 tanesi çalışıyor. Ben eğitime çok önem veriyorum. Bu işi çocukların devam ettireceğini düşünmüyorum. Deri sektörü eskisi kadar kazançlı ve önü açık bir sektör değil. O yüzden de onların eğitimi için bir miktar sermaye bırakmak istedim. İleride satıp nakde dönüştürürler" diye konuşuyor Yelmen.

MARMARAY'DAN 300 YILLIK TABAKHANE ÇIKTI
Şu sıralar Yelmen 72 yılını geçirdiği Kazlıçeşme'de bir dericilik müzesi kurmak için çalışıyor. Müze için 1000'den fazla kitabın hazır olduğunu dile getiren Yelmen,  Marmaray  projesinin kazı çalışmaları sırasında müze için paha biçilmez eserlerin de çıktığını anlatıyor: "Marmaray'ın Üsküdar çıkışında kazı ekipleri 300 yıllık bir deri tabakhanesi bulmuş. Arkeoloji Müzesi "Bizim bunu taşımak için paramız yok üstelik bunlar kokuyor" diyerek eserleri müzeye almak istemedi ben de çok sevindim "bizim müzeye alalım" dedim. İstanbul Üniversitesi'nin de yardımıyla bu işi bitireceğiz" dedi.

DERİ SEKTÖRÜ YAVAŞ YAVAŞ BİTİYOR
Yelmen'in en büyük üzüntüsü deri sektörünün Türkiye'de yavaş yavaş bitişe doğru gitmesi. Öyle ki ailesinin bile bu işle hayatlarını devam ettiremeyeceğinden kaygılanıp onlar için arsa satın almış. Derimod'un işe ihracatla başladığını ve zamanla bunu en aza indirgediğine dikkat çeken Yelmen, "İstanbul'da ve İzmir'de dericilik bitti. Uşak ve Gerede'de az çok devam ediyor. Sattığımız ayakkabıların yarısı ithal. Deri sektöründe çanta ve ayakkabı işi gidiyor. Deri ceket üreten çok az firma kaldı" diyor.
Sabah/Pınar Çelik

Geri Dön