29 / 04 / 2024

Derneklerin kira stopajının kaldırılması için teklif!

Derneklerin kira stopajının kaldırılması için teklif!

CHP İstanbul Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklif ile; derneklerin kira giderlerinden alınan stopaj vergisinin kaldırılması öngörülüyor..



Derneklerin kira stopajının kaldırılması için teklif!


CHP İstanbul Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklif ile; derneklerin kira giderlerinden alınan stopaj vergisinin kaldırılması öngörülüyor.


Gerekçe olarak; "Sivil Toplum Örgütleri, özellikle de dernek ve vakıflar ülkemizde toplumsal ve sosyal yaşamın en önemli aktörlerindendir. Kuruluş ve amaçlarına göre toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı esas alan bu kuruluşlar, genellikle kıt mali kaynaklarla hizmet üretmekte, üyelerin bağış ve aidatlarıyla ayakta durmaya çalışmaktadırlar. Derneklerin birçoğunda çalışanlar gönüllülük esasında hizmet vermekte, amaçları doğrultusunda sosyal fayda üretmektedir.


Ancak son zamanlarda ekonomideki geliştirmelere paralel olarak aidat ve bağışlarda ciddi oranda düşüşler yaşanmış, birçok dernek kira ödeyemediği için faaliyetlerini gönüllülerin işyerlerinde veya bürolarında yürütmeye başlamıştır. Kira ödeyenlere yönelik mülk sahibi ile dernek arasında yaşanan sorunların yanı sıra kira ödemeyen dernekler için de emsal kira uygulamasıyla stopaj ödeme zorunluluğu uygulaması derneklerin kapısına adeta kilit vurulması anlamına gelmektedir.


Bu gerekçeler ışığında hazırlanmış olan kanun teklifiyle, yardımlaşma, dayanışma ve katılımcılık anlayışıyla demokrasinin olgunlaşmasına katkı sağlayan derneklerin kira giderlerinden alınan stopaj vergisinin kaldırılması amaçlanmıştır." denildi.



Kanun teklifinin tam metni için tıklayın



Geri Dön