04 / 11 / 2024

İş yeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılması için teklif verildi!

İş yeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılması için teklif verildi!

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında iş yeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılması amaçlanıyor. 




Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklife göre, pandemiye karşı alınan önlemler kapsamında iş yerleri kapanan esnafların kira ödemelerinde stopajın kaldırılması amaçlanıyor.

ESNAFIN UMUDU TBMM'DE

Görüşmeleri süren kanun teklifi yasalaşırsa, esnaf ve sanatkarların, bankalardan 6 aylık kira tutarları kadar 24 aya kadar vadeli kredi kullanmaları ve kullanılan bu kredinin faiz giderlerinin Devlet tarafından karşılanacak ve iş yeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılacak. 

1 HAZİRAN'DA İŞ BAŞI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kepenk indiren birçok esnaf kira indirimi bekliyor. 1 Haziran'da birçok AVM, dükkan ve Kapalıçarşı yeniden açılacak.

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alinmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 

“GEÇİCİ MADDE 3–(1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz. 

(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fikra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz." 

MADDE 2- 16/04/2020 tarihli ve 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 1-(1) Bu kanunun 1. Maddesinin birinci fikrasının (a) bendi uyarınca ertelenmiş bulunan Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedelleri 1/4/2020 tarihinden itibaren 6 aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmez." 

MADDE 3- 7244 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir, 
“EK MADDE 2- (1) 18/02/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu uyarınca (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde yer alan taşıtlar bakımından 2020 yılı Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş olan motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti terkin edilir." 

MADDE 4- 7244 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 3-(1) 7/6/2005 tarih ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 3'üncü maddesinin birinci fikrasının (a) bendindi kapsamına giren esnaf ve sanatkârların 31 Aralık 2020 tarihine kadar bankalardan kullanacakları ve işyerlerinin 1/3/2020 tarihinden 31/8/2020 tarihine kadar işleyecek kira bedeli kadar bankalardan kullanacakları 24 aya kadar vadeli kredinin faiz ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır. 

(2) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak faize ilişkin oranı, Türkiye Halk Bankasının esnaf ve sanatkarlara kullandırdığı işletme kredilerinin faiz oranlarını esas alarak belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. 

(3) Kredinin kullandırılması, kredi talebinde bulunacak esnaf ve sanatkarlardan istenecek belgeler ile bankalara yapılacak ödemelerle ilgili usul ve esaslar Ticaret Bakanlığının da görüşü alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.” 

MADDE 5- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesinin birinci fikrasının (5) numaralı bendinin (a) alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır. 

MADDE 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 7- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön