30 / 04 / 2024

Derviş Eroğlu: Oramsların evini yıktırmayacağız

Derviş Eroğlu: Oramsların evini yıktırmayacağız

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, İngiliz Orams ailesinin Lapta'daki evlerini yıktırmayacaklarını açıkladı



KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Kıbrıs sorunu konusunda yapılan genel görüşmede, İngiliz Orams ailesinin Lapta'daki evlerini yıktırmayacaklarını açıkladı. Başbakan Eroğlu, Orams davasında verilen kararın istinafının dahi engellendiğini, evin ve havuzun yıkılması kararı verildiğini, dava masraflarının da ülkeye, hükümete kaldığını, 1.5 milyon sterlin masraf ödeneceğini belirterek, avukatların bu masrafları düşürmek için müzakere başlatacağını, çünkü bu rakamın bütçeye göre çok büyük olduğunu söyledi. Eroğlu, 'Binanın yıkılması için İçişleri Bakanlığına ve Lapta Belediye Başkanına başvurması gerekir. Biz verdiğimiz tapuların arkasındayız, iznimiz olmadığına göre bu binayı yıktırmayacağız. Mahkeme masraflarını asgariye indirmek için gerekli çalışmalar devam ediyor. Neticede maddi bir bedel ödenecektir'' diye konuştu. 'Dome Otel'de kalan 50 yabancıya da dava açılacağı bilgisi aldıklarını'' kaydeden Eroğlu, siyasetin hukukun önüne geçmesinin kabul edilmemesi gerektiğini, bu konunun da siyasi bir konu olduğunu söyledi.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Orams'lardan itiraz

Kıbrıs'ta emlağı bulunan 10 binden fazla AB üyesi ülke vatandaşı ile binlerce AB vatandaşı Kıbrıslı Türk'ü yakından ilgilendiren Orams davasından çıkan  `olumsuz karar', şimdi de Lordlar Kamarasına gitme yolunda.

Londra'daki KKTC Temsilciliği İngiliz basınına yaptığı açıklamada, Linda ve David Orams çiftinin kaybettikleri davayla ilgili olarak, yolu mahkemede kapatılsa da, Lordlar Kamarasına gideceğini duyurdu
Star

BM'den Orams mesajı: Mülkiyet sorunu müzakere ile çözülmeli
 
İngiliz yargısının, KKTC'de mülk sahibi İngiliz David-Linda Orams çiftinin açtığı davada, 1974 öncesinde Rumlara ait olan araziye yaptıkları evi yıkmasına ve araziyi iade etmesine ilişkin karar, adada hararetle tartışılıyor. 
  
KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda tartışılan kararın, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer arasındaki görüşmede de ele alındığı bildirildi. Gelecek hafta başlayacak yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turuna yönelik hazırlıkların yapıldığı görüşme sonrası basına konuşan Downer, Kıbrıs sorununun yargı yoluyla halledilemeyeceğine işaret etti. Orams davasıyla ilgili kararın müzakere sürecini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Downer, bunun mahkemelerin konusu olduğunu söyledi ve Orams davasının, "Kıbrıs sorununa müzakere edilmiş çözüm bulunması gerektiğini" gösterdiğini ifade etti. Downer, İngiliz İstinaf Mahkemesi'nin kararını verdiğini ve bu aşamadan sonra kendilerinin yorum yapmasının doğru olmadığını kaydetmekle birlikte, mülkiyet konusunun müzakerelere dahil edilmesinin ve konuyu müzakereler neticesinde yola koymanın, mülkiyet sorununu çözmenin en iyi şekli olduğunu belirtti. Mülkiyet sorununu müzakereler dışında çözmenin zor olabileceğini kaydetti.

EROĞLU: VERDİĞİMİZ TAPUNUN ARKASINDAYIZ

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, mahkeme kararına rağmen İngiliz Orams ailesinin Lapta'daki evlerini yıktırmayacaklarını açıkladı. Verdikleri tapuların arkasında olduklarını vurgulayan Eroğlu, Orams davasının iyi savunulamadığını, davaya bakan Yunanlı başyargıcın da Makarios nişanı aldığı için tarafsız olmadığını belirtti. Kıbrıs sorununun siyasi bir sorun olduğuna dikkat çeken Eroğlu, siyasi sorunların mahkemelerde halledilemeyeceğini söyledi.

Rum vatandaşlarına İngiltere ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinde dava açma şansı açan nihai kararın ardından gözler kuzeydeki Rumlara ait arsaların akıbetine çevrildi. KKTC'de emlak sahibi olan çok sayıda yabancıyı etkileyebileceği belirtiliyor. Kararı Cihan'a değerlendiren KKTC Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Rumların Orams davasını psikolojik bir taktik olarak kullandığını iddia etti. Rumların kuzeydeki arsa sahiplerini şüpheye sevk ederek ellerindeki arsaları satmaları yönünde suni gündem oluşturduklarına dikkat çekti. Barış görüşmeleri bahane edilerek arsa satışlarının artacağını öngören Sungur, "Şu anki kaostan yararlanmak isteyen Rum tüccarlar, vatandaşın elinden ucuz fiyata arsasını almak istiyor. Vatandaşlarımız felaket tellallarına prim vermesin. Devletin politikasını beklesin." tavsiyesinde bulundu. Fiyatlarının düşmesi durumunda arazilerin başta İsrailli, Arap ve Ruslar olmak üzere yabancılar tarafından alındığına dikkat çekti. Sungur, KKTC'deki sivil toplum kuruluşları ve Emlakçılar Birliği'nin Orams davasına karşı 32 maddelik bir çözüm paketi hazırladığını da söyledi.
Bilal Şahin/Zaman


Geri Dön