27 / 04 / 2024

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'ne başvurular başladı!

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'ne başvurular başladı!

urquality programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyled üzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin lansman toplantısı yapıldı...



Turquality programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin lansman toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ETMK Başkanı Ayberk Yağız'ın katılımıyla gerçekleştirildi.


Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için önemli katkılar sağlayacak yarışmanın dördüncüsü için başvuruların alınmasına da lansmanla birlikte başlandı.


Turquality markalaşma çalışmalarını desteklemek için iki yılda bir yapılan yarışma, Türkiye'de tasarım algısının yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımın ödüllendirilmesini amaçlıyor. Yarışmanın, endüstriyel tasarımı Türkiye'de ilk kez sistematik değerlendiren bir program olduğu belirtiliyor. 


Program kapsamında bazı kategorilerin yurt dışından başvurulara açılmasıyla uluslararası bir ödül programı olma yolunda ciddi yol kateden Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, gelecekte Türk sanayisinin gelişmesine yön verecek yaratıcı tasarımları ön plana çıkarıyor. Yarışma, ödüllü projelerin sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına imkan sağlıyor. 


Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nin "Kavramsal Ödül Kategorisi" bu sene ilk defa uluslararası başvuruya açılacak. Bu kapsamda, 1 Ocak 2012 – 27 Aralık 2014 tarihlerinde yayımlanmış ve üretim için programa alınmamış tasarımlar değerlendirilecek. Design Turkey'nin, bir diğer yeniliği de bu yıl Japonya'da benzer bir organizasyonu yıllardır yapan Japon Tasarım Enstitüsü'yle işbirliği yapılması olacak. Organizasyon jürisinde aralarında Japonların da bulunduğu yerli ve yabancı pek çok ünlü tasarımcı yer alacak. Yarışmada dereceye giren tasarımlar ve projeler, Japonya'da da sergilenecek.


Yarışma tüm Türk tasarımcıların, marka sahibi firmaların ve firma yetkililerinin katılımına açık olacak, başvurular "www.designturkey.org.tr" internet adresinden alınacak.


Proje kapsamında değerlendirilecek ürünlerde, 1 Ocak 2012 - 30 Ağustos 2014 arasında üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin Türkiye Cumhuriyeti kökenli olması özellikleri aranıyor. Tasarımların en geç 30 Ağustos tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor. 


Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden önce ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan 30 kişilik jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek "İyi Tasarım Ödülü", "Üstün Tasarım Ödülü" ve "Kavramsal Tasarım Ödülü" olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. Kasım 2014’te yapılacak ödül töreniyle "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini bulacak. 


- 13 sektör tasarımlarıyla yarışacak


"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", toplam 13 sektörü kapsıyor. Ödül başvuru kategorileri ise ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörleri şeklinde sıralanıyor.


AA


Geri Dön