06 / 05 / 2024

Detroit'ten 23 Türk ev aldı!

Detroit'ten 23 Türk ev aldı!

İflas eden ABD'nin otomotiv sanayi şehri Detroit'te dibe vuran ev fiyatları çocuğunu ABD'de okutmak isteyenlere fırsat oldu. Batan şehirden ev alan Türklerin sayısı 23'e ulaştı...




ABD'nin otomotiv sanayi şehri Detroit geçtiğimiz ay iflasını açıklamıştı. Şehirden 70 bine yakın kişi göç etti. 78 bin konutun boş halde beklediği şehir, çocuklarını ABD'de okutmak isteyen Türkler için fırsat oldu. Otomobil ve otomotiv yan sanayi fabrikalarının kapanmasının ardından mortgagelerini ödeyemeyen 15 bin Detroitli hacze düşmüş durumda. Haciz gelmeden önce kredilerini devretmek isteyen Detroitliler 100 dolardan başlayan fiyatlarla evlerini devrediyor.

 

Fiyatlar yüzde 60 düştü 


İflasın ardından Detroit'te ev fiyatları yüzde 60'a yakın düştü. Şehri terk edenler emlak kredisi ile satın aldıkları evlerin kredisinden kurtulmak için cazip rakamlarla kredilerini devrediyor. 30 yıl vadeli mortgage almanın mümkün olduğu ABD'de 3+1 bahçeli evlerin fiyatı 30 bin ile 80 bin dolar arasında değişiyor. Bu evleri almak isteyenler ev sahibinin kredisini 1000-5000 dolar arasında para ödeyerek devralıyor. 


Konut fiyatlarının dibe vurması Türkler'i de harekete geçirdi. Amerika'da emlak işi yapan Fatih Saat, son 6 ayda ABD'den 30 Türk'ün ev aldığını söyledi. Bu evlerin 23'ünün Detroif te bulunduğunu kaydeden Saat, "Aylık 200 dolar ödeme ile ev sahibi olunabiliyor. Çocuklarını ABD'de de okutmak isteyenler buradan ev alıp geleceğe yatirım yapmış oluyor" dedi. 


Ayda 180 dolara tripleks villa 


Türkiye'de maksimum 10 yıl yani 120 ay verilen mortgage kredisi, ABD'de 30 yıla kadar uzatılabiliyor. Hal böyle olunca 358 bin dolarlık bir evin 390 ay vade ile alınması durumunda evin aylık ödemesi 180 dolara kadar düşüyor. 

Detroit'te yer alan 1300 metrekare tripleks villa aylık 200 dolan bulmayan taksitlerle almak mümkün oluyor. 



ABD'de mülk sahibi olanlar ülkenin seçkin üniversitelerinde yüzde 50'ye varan indirimlerle okuyabiliyor.Buna göre yıllık 60 bin dolar olan bir üniversitenin ev alınmasının ardından fiyatı 30 bin dolara düşüyor. 


Böylece 4 yılda ödenecek para 240 bin dolardan 120 bin dolara iniyor. 

ABD'de satın alınan evin Greencard (oturma izni) alınmasına etkisi olmuyor. Eğitim kurumlan, ülkede bir resmi adresin bir bulunması nedeniyle ABD vatandaşlarma sağladığı indirimleri evi alana da veriyor. 



Sözcü


Geri Dön