DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Tümer vefat etti!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Tümer vefat etti. 20 Eylül Cuma günü vefat eden Gürhan Tümer 1944 yılında İzmir'de doğmuştu...
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Tümer, 20 Eylül Cuma günü vefat etti.
Prof. Dr. Gürhan Tümer Kimdir?
Gürhan Tümer, 1944 yılında İzmir'de doğdu. İlkokulu Bayraklı'da okudu. Orta öğrenimini Saint Joseph Fransız Koleji'nde ve American Field Service (AFS) bursuyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde, Libertyville High School'da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdikten sonra, İzmir'e dönerek, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne asistan olarak girdi. Bu görevi sırasında, Fransız Hükümeti'nin verdiği bir bursu kazanarak 1 yıl boyunca, Paris Vincennes Üniversitesi'nde bulundu ve doktora dersleri aldı. Türkiye'ye döndükten sonra sırasıyla, İzmir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde asistan, doktor asistan olarak görev yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kurulması üzerine, bu üniversitenin Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'ne geçti. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde, profesör unvanıyla öğretim üyesi olarak çalıştı. Tümer'in "Mimarlığın Özü ve Sözü", "Mimarlığı Tanımlamak", "Mimarlık-Edebiyat İlişkileri Üzerine Bir Deneme", "İnsan-Mekân İlişkileri ve Kafka", "Bir Başka Mimarlık", "Aynalı Binalar, Nöbetçi Mimarlar", "Cumhuriyet Döneminde Yabancı Mimarlar Sorunu", "Ve Mimarlık" başlıklarını taşıyan kitapları; "Mimarlık", "Egemimarlık", "Tasarım", "Yapı", "XXI", "Arredamento Mimarlık" gibi dergilerde yayınlanmış, çok sayıda yazısı var. "9. Ulusal Mimarlık Sergisi'nde, Mimarlığa Katkı Ödülü"nü alan Gürhan Tümer, "Hürriyet Gösteri Dergisi Deneme Yarışması", "De Yayınevi Masal Yarışması", "Gülhane Sanat ve El Sanatları Festivali Öykü Yarışması"nda, ödül ve mansiyonlar kazandı. Tümer ayrıca, roman, öykü, deneme kitapları da yazmış ve çeşitli sanat dergilerinde, bu konularda yazılar yayınladı.
Arkitera