04 / 07 / 2024

Dev Bankalardan Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminleri geldi! 

Dev Bankalardan Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminleri geldi! 

JPMorgan, Goldman Sachs ve Barclays, gibi dünyaca ünlü dev bankalar, haziran ayı TÜFE verilerinin açıklanmasından sonra Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminlerini açıkladı. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Haziran ayına  yönelik tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Veriler, aylık bazda bir yılın en yavaş enflasyonuna işaret etti. Yıllık enflasyon da Haziran’da sekiz ayın ardından ilk kez düştü. Verilerin açıklanmasının ardından JPMorgan, Goldman Sachs ve Barclays, gibi dünyaca ünlü dev bankalardan Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminleri geldi. 

TÜRKİYE YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Söz konusu raporda TCMB’den Ocak 2025 tarihine kadar bir politika değişikliği beklenmediği ancak bugün beklenenden düşük gelen enflasyon sonrası yıl sonunda erken bir faiz indirimi ihtimalinin de güçlendiği belirtildi.

Barclays de enflasyon verilerinin belli olmasından sonra raporda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44,5’ten yüzde 44’e düşürdüğünü açıkladı. 2025 yıl sonu beklentisi yüzde 30,8 oldu.

Manşet enflasyonun Haziran ayında  aylık bazda yüzde 1,6 ile yüzde 2,1’lik beklentilerinin altında geldiğini hatırlatan JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik yıllık enflasyonun da baz etkisiyle sert biçimde düşerek Mayıs ayındaki yüzde 75,4’ten yüzde 71,6’ya gerilediğini belirtti.

Raporda manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da yüzde 60’a, Ağustos’ta yüzde 50’ye düşebileceği belirtilerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmini yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldü.

Dev Bankalardan Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminleri geldi! 

ENFLASYON BEKLENENDEN DAHA HIZLI DÜŞÜYOR

Goldman Sachs'ın raporunda da enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğü ifade edildi. Çekirdek enflasyon verilerinin döviz kurlarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekildi ve TL/USD paritesindeki sakinliğin düşük çekirdek enflasyonunda etkili rol oynadığı belirtildi. Tıpkı Morgan Stanley gibi Goldman Sachs'ta mart ayından beri TL'deki stabiliteyi vurguladı.

ASGARİ ÜCRETTE DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK

Ekonomi yönetiminin asgari ücrette değişiklik yapmayacağı vurgusu da raporda kendine yer buldu. Yılın ilk yarısında büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi olduğuna değinildi ve yılın ikinci yarısı için talebin yavaşlamaya başladığı ifade edildi. Bu yavaşlama etkisiyle manşet enflasyonun 2024 için yüzde 36 seviyesine kadar gerileyebileceği ifade edildi.

Milyonlarca kişi bekliyordu, Haziran 2024 enflasyon rakamları açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

Geri Dön