Ekonomi

Dev buz dağının ucu göründü! Bunu yapan kısa vadede paraya para demeyecek

Dünya üzerinde artan ekonomik fay hatlarındaki hareketlilik kısa vadede büyük depremlere neden olabilir. Risklerin arttığını gören yatırımcı ise elindeki taşınmazları hızla nakite çevirmeye başladı. Paranın yönünü takip edenler bu adımın kayıp riskini en aza indireceğini öngörüyor. Artan emtia fiyatları karşısında para sahipleri ellerindeki değerli taşınmazları hızla elden çıkarıp nakite dönmeye başladı

Pandemi süreciyle birlikte türbülansa giren dünya ekonomisi Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle iyice çıkmaz bir sokağa girdi. Artan emtia fiyatları karşısında para sahipleri ellerindeki değerli taşınmazları hızla elden çıkarıp nakite dönmeye başladı.

2001'DEN BU YANA GÖRÜLEN EN YÜKSEK NAKİT SEVİYESİ

Büyük paraları yöneten fon yöneticilerinin yatırım tercihlerinin incelendiği raporda ortaya çıkan sonuçlar dikkat çekti. Bank of America’nın yayınlandığı istatistik raporlarına göre; yatırımcılar merkez şahin bankaları ve stagflasyon* gibi endişelerle 2001'den bu yana görülen en yüksek nakit pozisyonuna ulaştı.

Bank of America’nın (BofA) fon yöneticileri arasında gerçekleştirdiği ve hisse senedi piyasalarının daha da düşeceğine işaret eden anketine göre stagflasyon endişelerinin artması ve küresel büyüme görünümünün tüm zamanların en düşüğüne doğru gerilemesiyle yatırımcılar nakde geçişi hızlandırıyor.

ŞAHİN MERKEZ BANKALARI PİYASAYI ALT ÜST ETTİ

BofA’nın piyasayı 'fazlasıyla düşüşe eğilimli' olarak tarif ettiği raporda yatırımcılar arasındaki nakit seviyesinin 2001’den bu yana en yüksek noktaya ulaştığı kaydedildi.

Bankanın bu ay için düzenlediği ankette 872 milyar doları yöneten yatırımcı grubu arasında en büyük korkunun şahin merkez bankaları olduğu belirtilirken ikinci sırada küresel durgunluk endişesi yer aldı. Stagflasyon endişeleri ise 2008’den bu yana en yüksek noktaya ulaştı.

Rapor, merkez bankalarının kalıcı yüksek enflasyon nedeniyle para musluklarını kapatmasıyla ortaya çıkan küresel finansal krizin başlangıcından beri küresel hisse senetlerinin en uzun haftalık kayıp serisinin yaşandığı dönemde karamsar bir tablo çiziyor.

BofA’nın raporunda stratejist Michael Hartnett’ın hisse senetlerinin ani bir ayı piyasasına yatkın durumda oldukları fakat taban seviyesine henüz ulaşmadıklarına yer verildi. Hartnett notunda Fed’den daha fazla faiz artıracağı beklentisiyle piyasanın henüz 'tam teslimiyet' noktasına gelmediğine dikkat çekti.

Dolar ve altın fiyatları ne olacak diye beklerken sürpriz patlama! İlk kez gündeme getirildi şaşkınlık yarattı

Bakan Bilgin emekli memur ve asgari ücretliye ek zam projesini ilk kez açıkladı: Bitti diyerek...

 

Stagflasyon nedir?

Stagflasyon, resesyon ile yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir.

Stagflasyon, bir ülkede enflasyon ile beraber ekonomik durgunluğun aynı anda yaşandığı durumu ifade etmek için kullanılan ekonomik bir tabirdir.

Bu durum ülke açısından ciddi ekonomik kriz ortaya çıkarırken, aynı zamanda önemli oranda işsizliğe neden olur. Bu doğrultuda ihracatın düşmesiyle beraber ithalatın yükselmesi ülkede çok önemli bir sarsıntı oluşturur. Stagflasyona giren ülkede, ekonomi açısından sağlıksız bir durum meydana gelir.

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Benzinli ve dizel aracını hibritle değiştirene devlet desteği! Bayiler siparişleri almaya başladı

Adalet Bakanlığı'na personel alım ilanı duyuruldu! İş arayanlara fırsat yarın başlıyor

Altını koluna takan yanacak cebine koyan uçacak! Altın fiyatıyla ayakları yerden kesecek

Gözler TMO'dayken en yetkili isim 'Üzgünüm' diyerek açıkladı: Buğday fiyatları yüzde 25 zamlandı daha da artacak!