Ekonomi

Dev kuruluştan Fed ile ilgili kritik tahmin

Kredi derecelendirme kuruluşu Her faiz artışı kararı piyasaları sallayan Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılsonuna kadar faizi artırıp, gelecek yıl ise farklı bir politikaya geçeceği tahmininde bulundu.Fitch'in küresel pazarlarla ilgili büyüme ve enflasyon tahminlerinin yer aldığı raporda, politika faizlerinin beklenenden çok daha hızlı arttığı belirtilerek, Fed'in yılsonuna kadar faiz oranını yüzde 4'e çıkaracağı ve 2023 yılı boyunca da orada tutmasının, beklendiği yer aldı

Faiz artırımındaki şahin tutumu ile tüm piyasaların ve küçük büyük bütün yatırımcıların dikkatle takip ettiği Fed'in faiz artırımı kararına ilişkin dikkat çekici bir tahmin geldi. Fitch'in küresel pazarlarla ilgili büyüme ve enflasyon tahminlerinin yer aldığı raporda, politika faizlerinin beklenenden çok daha hızlı arttığı belirtilerek, Fed'in yılsonuna kadar faiz oranını yüzde 4'e çıkaracağı ve 2023 yılı boyunca da orada tutmasının, beklendiği yer aldı. Raporda yüksek ve kalıcı enflasyonun ve sıkı işgücü piyasalarının ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son aylarda daha şahinleşmesine neden olduğu vurgulandı. Rapora göre; Avrupa Merkez Bankası'nın yeniden finansman oranını Aralık ayına kadar yüzde 2'ye yükseltmesi, İngiltere Merkez Bankası'nın ise faizi Şubat 2023'e kadar 3,25'e çıkarmasının beklendiği kaydedildi.

Türkiye için 2023 ve 2024 enflasyon tahmini ne?

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin 2022 yılında kaydedeceği büyüme verisine ilişkin tahminini yükseltti. Daha önce Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,5 büyüyeceği tahmininde bulunan uluslararası derecelendirme kuruluşu bu tahminini yüzde 5,2'ye yükseltti.

Fitch'e göre 2022 yılı enflasyon rakamı ise yüzde 75 seviyesinde gerçekleşecek. Kuruluş, Türkiye’nin 2023 ve 2024’deyse yüzde 2,9 seviyesinde büyüyeceği tahmininde bulundu.

Türkiye'nin bu yılı yüzde 75 enflasyonla tamamlayacağı tahmininde bulunan Fitch, önümüzdeki iki yıla ilişkin enflasyon tahminin ise sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 48 olarak tahmin etti.

 

İngiltere ve ABD'de resesyon, Çin toparlanamadı

 Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını "Arz Şokları ve Enflasyon Dünya Ekonomisini Sert Bir Şekilde Vuruyor" başlığıyla yayımlayan Fitch, küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini ise düşürdü.

Raporda, gaz krizinin, yükselen enflasyonun ve küresel çapta para politikalarındaki sıkılaşmanın da ekonomik beklentilere ağır bir darbe vurduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca Euro Bölgesi ve İngiltere'nin bu yılın sonlarında resesyona girmesi, ABD'nin de 2023 ortalarında hafif bir resesyon yaşaması beklentisine yer verildi. Çin ekonomisine dair beklentilerin ise aşağı yönlü revize edildiği raporda, Çin ekonomisinin Covid-19 önlemleri ve gayrimenkul sektöründeki çöküş nedeniyle toparlanmasının sınırlı kaldığı ifade edildi.

 

Dolarda dananın kuyruğu ay sonunda kopacak

Ekim, Kasım. Aralık için korkutan tahmin

Fed Başkanı Powell'dan enflasyon mesajı: Beklentinin üzerinde uzun süre kaldıkça risk büyür