Arsa ve Arazi

Devlet 2 sene işlenmeyen arazileri kiralayacak: Arazi sahipleriyle görüşmeler başladı!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, 2 sene işlenmeyen arazilerin kiralanması konusunda hak sahipleri ile görüşmelerin başlatıldığına dikkat çekti. İşte o açıklama...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gizligider, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri ile ilgili "Sistemin en güzel tarafı öngörülebilirlik yani artık kim ne yaparsa neyle karşı karşıya kalacağını biliyor olacak" diye konuştu.

Devrim niteliğinde bir planlama hazırladıklarına dikkat çeken Gizligider, "Bu, devlet aklıyla oluşturulan bir modeldir. Türkiye'de 20 senedir şu sorular var. 'Bizim neyi, nerede, ne kadar üreteceğimizin bir üst akılla belirlenmesi gerekiyor. Artık bu çağda bu soruları daha fazla duymaya takatimiz kalmadı. Patates bu sene para etti, hepimiz yüklendik. Gelecek sene patatesin fiyatı ne olacak? Ya da tam tersi, gerektiği kadar üretemediğimizde fiyatlar tavana ulaştı, ne olacak? Kimin nerede neyi ne kadar ve temele de suyu koyarak yapmaya çalıştığımız planlamadır üretim planlaması" ifadelerini kullandı. 

2 SENE İŞLENMEYEN TARLALAR KİRALANACAK 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, iki sene işlenmediği belirlenen  arazilerin devlet tarafından kiraya verileceğinin altını çizdi. "Devlet diyor ki 'Miras dahil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil" diyen Gizligider, şunları söyledi:

"Köy halkı öncelikli olacak şekilde, elektronik ihaleyle ve muhammen bedeliyle bir yıllığına kiralanacak ve kira bedeli arazi sahiplerinin hesabına aktarılacak. Bu tür arazilerin, toplam arazinin yüzde 10'undan fazla olduğunu biliyoruz. Yazık, bu toprak niye boş durumda kalsın? Şu anda komisyonlarımız çalışıyor. 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla tespit edilecek. Arazi sahipleri ile görüşmeler yapılıyor."

YÜZDE 100'E VARAN MAZOT DESTEĞİ 

Planlama çerçevesinde tarıma 165 desteği sadeleştirip 12 ana desteğe indirdiklerine vurgu yapan Gizligider, bitkisel üretim destekleriyle ilgili, "Çiftçiler, beraber kararlaştırdığımız ürünleri ekerseniz yüzde 100 mazot, yüzde 50 gübre, diğer ürünlerden ekerseniz yüzde 50 mazot, yüzde 25 gübre desteği sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

Hayvancılıkta da kadınlara ve gençlere yönelik ek destekler sağlanacağının altını çizen Gizligider, 20 başa kadar hayvanı olan aile işletmelerine desteği 2 bin 68 TL'den 5 bin 700 TL'ye yükselttiklerinin altını çizdi. 

Zekeriyaköy ve Uskumruköy'de oturanlar dikkat! 42 dönümlük alanın imar planı iptal edildi! 

Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den Kahramanmaraş depremi açıklaması: Bu depremler ne ilk ne de son olacak!

O ildeki 920 konutluk proje onaylandı! TOKİ 3 milyar TL'lik dev projeyi hayata geçiriyor!