28 / 04 / 2024

Devlet arazisi nasıl satın alınır?

Devlet arazisi nasıl satın alınır?

Bazı şirketler ve bireyler veya projelerine alan sağlamak ya da yatırım için devlet tarafından satışa sunulan hazine arazilerini nasıl edinebileceklerini araştırmaktadır. Devlet arazisinin satışı belirli aşamalar ve prosedürlerle gerçekleşir. Konuyla ilgili detaylar...



DEVLET ARAZİSİNİ SATIN ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Bireyler veya kurumlar, devlet arazisi satın almak istediklerinde, öncelikle Türkiye'de bir ikamet adresine sahip olma zorunluluğuna tabidirler. Türk vatandaşı olmayan kişiler, TC kimlik numarasına sahip olmadıkları için bu şartı yerine getirmemiş kabul edilirler. Bu sebeple satılık hazine arazisi alamazlar. Kurumların vergi kimlik numarası sunması gerekir. Ayrıca devletten satılık araziler, belli bir teminat karşılığında verilir. Bu sebeple tam yetkili kişiler bu teminatı karşılamalıdır. Devlet mal müdürlüğü ve defterdarlık, hazineye ait arazilerin satışına onay vermektedir. Bu onaylanmış arazilerin ilgili belgeleri eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir.

DEVLET ARAZİSİ SATIN ALMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

Belirtilen şartları karşılayan tüzel kişiler, temsilcilerine yetki vermek amacıyla noterden gerekli evrakları ileterek vekalet vermeleri gerekmektedir. Bu gereklilik, kamu tüzel kişileri için de geçerlidir. Kamu ya da özel tüzel kişiler, devletten satılık arsa temin etmek istediklerinde belirli prosedürleri takip etmelidirler. Bu süreç, ihaleye uygun şartları sağlayan bireyler veya kurumlar için uygundur ve belirli aşamalardan oluşur.

 Devlet arazisi nasıl satın alınır?

Belirtilen malı taşımak istediğinize dair dilekçe yazarak isteğinizi ilgili kuruma iletmelisiniz. Bu işlem, mülkünüzün bulunduğu ilçeye veya il'e bağlı olarak farklı kurumlarla gerçekleştirilir. Eğer mülkünüz ilçede ise, talebinizi iletmek için Mal Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekir. Ancak mülkünüz il sınırları içinde ise, işlem için Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü'ne müracaat etmeniz gerekmektedir. Devlet arazileri için ödenmesi gereken teminat bedeli, taksitli ödemeler için 1/4 kadar peşin olarak verilir. Bu bedelin ödemesi 15 gün içinde ilgili bankaya yapılmalıdır.

HAZİNE ARAZİLERİNDE HAK SAHİBİ NASIL BELİRLENİR?

Türkiye'de hazine arazisi edinmek isteyen vatandaşlar, ilgili kanun maddeleri doğrultusunda belirtilen şartları yerine getirerek bu arazileri satın alma hakkına sahip olabilirler. Kanunlara göre hazine arazileri satışa sunulduğunda, uygun şartları sağlayan kişilere bu araziler devlet tarafından satılabilir. 

Milli Emlak, o ildeki 2 arazi ile 1 arsayı 8 taksitle satıyor! 15 bin 800 TL'den başlayan fiyatları kaçırmayın! 
Manisa Soma'da 5 adet arsa ile 2 adet arazi KDV'den muaf satılıyor! 

O ilde 5 adet fındık bahçesi ve 1 arazi 8 taksitle satışa sunuldu! Son dakika Eylül fırsatı! 

 


Geri Dön