28 / 04 / 2024

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

Vatandaşlar devlet tarafından sağlanan katkılarla ev sahibi olabiliyor. Evlenene devlet teşviği yapılan düzenleme ile çeyiz hesabı destek parası 9 bin liraya çıkarken, ilk kez ev alana devlet teşviği ise konut hesabı ile 25 bin liraya çıktı.



Devlet destekli konut hesabı için başvurular 2021 yılında da alınıyor. Bu devlet desteği herhangi bir gelir şartı aranamdan sunulan yardımlardan uzun süreli ev alım planlamalarında geçerli sayılıyor. İşte ev alacaklara sağlanan destek ödemesi ve konut hesabında sistemin nasıl işlediğiyle ilgili detaylar belli oldu...

Takvim'de yer alan habere göre; konut hesabında yapılacak birikim tutarı en az 3 yıl olacak. 36 ay birikim yapanlara destek ödenecek. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler artacak. Ödemeler yapılan birikim tutarına göre değişiklik gösterecek.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

EV ALACAK OLANLARA KONUT HESABI DESTEĞİ

Ev alacaklara sunulan konut hesabı desteği uzun vadeli bir destek türü oluyor.

KONUT HESABIYLA 33 BİN TL DESTEK NASIL ALINIR? SİSTEM, SÜREÇ NASIL İLERLER?

Vatandaşlar öncelikle konut hesabı anlaşmalı olan bir bankadan hesap oluştururlar. Hemen hemen her bankanın konut hesabı vardır. Hesabı açan vatandaşlar daha sonra bu hesapta düzenli para biriktirecekler. Konut hesabında her ay yada 3 ayda bir, 6 ayda bir ödeme yapacak vatandaşlar bu hesaptaki parayı da istedikleri gibi kullanamayacaklar. Belli bir tutarda çekim limiti olacak. Yani konut hesabında para birikimi yapılacak. Yapılan birikim tutarında devlet desteği sunuluyor.

KONUT HESABIYLA 3 YIL, 4 YIL VE 5 YIL BİRİKİM YAPARSAM KAÇ TL DESTEK ALIRIM?

Konut hesabında yapılacak birikim tutarı en az 3 yıl olacak. 36 ay birikim yapanlara destek ödemesi yapılacak. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler artacak. Ödemeler yapılan birikim tutarına göre değişecek.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

36-47 Ay Birikim Yapanlara 26 Bin 995 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açan 36 ay ile 47 aylık birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alıyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 26 bin 995 TL'ye denk geliyor.

48-59 Ay Birikim Yapanlara 29 Bin 72 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açan 48 ay ile 59 aylık birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar destek alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 29 bin 72 TL oluyor.

60 Ay ve Daha Fazla Birikim Yapanlara 33 Bin 97 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açan 60 aylık ya da daha fazla birikim yapanlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alırlar. En yüksek ödenecek devlet desteği 33 bin 97 TL.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

BAŞVURULAR HANGİ ŞARTLARDA YAPILIR?

Konut hesabı desteğinden yararlanmak ve birikim yapıp hibe yardım parası almak isteyenler için sağlanması gereken koşullar mevcut. Bu koşullar;

- Türk vatandaşı olması,
- Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,
- 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması
- Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması.

Çekim hakkı ve düzenli ödemelere ilişkin şartlardan herhangi birini ihlal etmemesi. Konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile bankaya başvuru yapılacak olması. Konut Hesabı Türk Lirası olarak açılabilmektedir. Hesap açılışları bankanın belirleyeceği alt limit miktarları dahilinde yapılır. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasi tarafından Konut Hesabı açılabilir.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

HANGİ KONUTLARIN ALIMINA DESTEK SAĞLANIR?

Konut hesabıyla ev almak isteyenler; kat mülkiyeti tapusuna sahip olan konutlar, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli müstakil taşınmaz alımları için devletten hibe, karşılıksız geri ödemesiz destekten yararlanabiliyor.

KONUT HESABI KATKISINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

- Türk vatandaşı olmak
- Kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması
- Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,
- Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,
- Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvuru yapması gerekiyor.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!

ÇEYİZ HESABI KATKI PAYI!

Devlet Destekli Konut Hesabı 48-59 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 15 Azami Katkı Tutarı 6,986,90 Lira

Devlet Destekli Konut Hesabı 60 Ay ve Üzeri Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 25 Azami Katkı Tutarı 9.279,75 Lira

Devlet Destekli Çeyiz Hesabı 36-47 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 10 Azami Katkı Tutarı 6.210,57 Lira

Konut hesabından hangi evler için yararlanılır?

İlk kez konut alacaklar için hangi destekler veriliyor?


Geri Dön