28 / 04 / 2024

Devlet hastane binalarını kiralayabilecek

Devlet hastane binalarını kiralayabilecek

Yeni Hastane Birlikleri Kanunu Tasarısı, devlet hastanelerinin kiralanmasının da önünü açacak



Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde olan Kamu Hastane Birlikleri Kanunu Tasarısı, devlet hastanelerinin kiralanmasının da önünü açacak. Sağlık Bakanlığı bütçesinden ayrılarak özerkleştirilmesi hedeflenen tasarıda kentlerde oluşturulacak birlik, 'ihtiyaç duyulmayan' taşınmazları kiraya verebilecek. Yeni hastane açmasına izin verilmeyen özel sektörün, şehirlerin en merkezi yerlerinde bulunan bu hastanelere talip olabileceği belirtiliyor.
Dünyagöz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, prensipte özel sektörün bu hastanelere ilgi gösterebileceğini fakat tasarı yasalaştıktan sonra tekrar yorumlanmasının daha doğru olacağını söyledi.

MİLLİ EMLAK SATABİLECEK
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, hastaneleri sağlık müdürlüklerinden koparan ve henüz yasalaşmayan tasarıda daha önce birlik tarafından taşınmazların satışına ilişkin de bir madde olduğunu belirterek, "Biz buna şiddetle karşı çıktık. Bunun üzerine komisyon, ihtiyaç duyulmayan taşınmazların, satışı için Milli Emlak'a devredilmesi kararını verdi" dedi. Tasarıya göre aralarında genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, uzman, hastane yöneticisi gibi pozisyonların da olduğu 10 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Uzman olarak istihdam edilecek sayı 800 iken bu 2 bine çıkarıldı. Yine bu uzmanların sınavsız alınması gündeme geldi. Biz kadrolaşmaya dikkat çekerek bunu reddettik. Sonrasında Bakan, bir sınav yapılabileceğini söyledi ve bu maddenin oylanması sonraya bırakıldı." Hamzaçebi, ticaret odasından bile temsilcilerin bulunacağı birlikte tabip odalarından kimsenin olmamasını da eleştirirken sadece genel sekreterin tam gün çalışacağına, diğer üyelerin asıl işlerinin başka olacağına da dikkat çekti.

Sıra üniversitelerde
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Özdemir Aktan, uzun zamandır üniversite hastanelerinin de Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin istendiğini ifade ederek, üniversitelerin de önümüzdeki dönemde bu tasarıya ekleneceğini söyledi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin yönetiminin Bakanlığa devriyle bunun da önünün açılacağını ifade eden Aktan, şunları söyledi: "Depreme dayanıklı olmaması nedeniyle Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin şu anda bulunduğu binadan çıkması gerekiyor. Üniversitenin Maltepe'de yıllardır bitirilemeyen bir binası bulunuyor. Bunun dışında başka bina da olmadığı için Sağlık Bakanlığı'nın Pendik'teki hastanesine taşınılmaya karar verildi. Bakanlıkla imzalanan protokol çerçevesinde, 1 Temmuz 2010'dan itibaren üniversite burada, Sağlık Bakanlığı'nın yönetiminde yeniden hizmet vermeye başlayacak. Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin de Bağcılar'a yine Bakanlık yönetiminde taşınması öngörülüyor. Bakanlık, mali açıdan zor durumdaki üniversite hastanelerinin yönetimini yavaş yavaş alıyor."
Ebru ERDOĞAN/Habertürk


Geri Dön