24 / 11 / 2024

Devlet Konservatuarı'ndan bina tepkisi!

Devlet Konservatuarı'ndan bina tepkisi!

Devlet Konservatuarı’nın Kadıköy’deki İBB’ye ait tarihi binadan taşınma kararına tepkileri büyüyor. Konservaturarlılar inşa edilecek binanın kendileri için yetersiz olacağını dile getiriyor. 




Kadıköy’ün sembollerinden biri olan mimar Umberto Ferrari tarafından inşa edilen Haldun Taner Sahnesi’ne de ev sahipliği yapan binada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore çalışmaları başladı. Milliyet'ten Gülten Çoktan'ın haberine göre; Aynı binada 35 yıldır eğitim veren İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın ise Göztepe Parkı içerisinde yer alan İBB’ye ait ofise taşınması yönünde öneride bulunuldu. Taşınma kararına tepki veren veliler ve öğrenciler, Göztepe’deki alanın yetersiz olduğunu ve bu nedenle ihtiyaçları karşılamayacağını belirtti.. 

‘Çözüm bekliyoruz’

Daha büyük ve herkesin kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceği bir alan istediklerini söyleyen  öğrenciler, sanatlarını daha iyi koşullarda gerçekleştirebilmek için çözüm bekliyor. Binada çürümelerin olduğunu, insan hayatının tehlikede olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise, “Biz, beklenen İstanbul depreminde bu binada bir trajedi yaşanmaması için binayı acilen onarıma alıyoruz” dedi.

Haldun Taner Sahnesi’nin acil olarak yenilenmesi gerektiğini söyleyen Polat, “Haldun Taner Sahnesi’nin dayanaklılığına dair ilk uyarı 2007’de yapıldı. 2007’den beri Haldun Taner Sahnesi binasının depreme dayanamayacak kadar kötü durumda olduğu, Boğaziçi Üniversitesi raporu ile bilinmesine rağmen öğrencilerin can güvenliği gözardı edildi. 2017 yılında Koruma Kurulu kararıyla, alanın acil düzenlenmesi içi hazırlanan proje elimize geçmiş bulundu. Dolayısıyla bizim, 2017 yılında teslim edilen restorasyon sürecini, binayı koruma ve içinde insanların can güvenliğini sağlamayarak tamamlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Devlet Konservatuarı ndan bina tepkisi!

Yeni projede konservatuvarın olmadığını söyleyen Polat, “Biz de konservatuvarın benzer alanlarda devam etmesini çok istiyoruz. Ancak yeni proje, ne yazık ki konservatuarın orada olamayacağı bir proje. Çünkü konservatuvarın bulunduğu alanlar, sonradan içine eklenmiş beton asma katlar. İBB olarak, İstanbul Üniversitesi Konservatuvarı’nı sahipsiz bırakmayarak çözüm önerisi de getirdik. Göztepe Parkı’nda ofis olarak kullandığımız binaları, çok büyük bir gönüllülükle, severek, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı öğrencilerine sunuyoruz. Üniversite, öğretim görevlileri ve öğrencilerle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. 

Uygun bir yere ihtiyaç duyduklarını söyleyen Okul Aile Birliği Başkanı Selçuk Taçalan ise şu ifadeleri kullandı: “Binanın yüzde 85’i konservatuvar, yüzde 15’i Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılıyor. Bu büyüklüğe rağmen bile sığamıyordu öğrencilerimiz. Yeni açılması gereken bölümler var. Bina içerisinde tarihi ve mali değeri yüksek değerler var. Bu süreçte okulun bir an önce şu anki büyüklüğüne alternatif, mümkünse daha büyük bir yer olması gerekiyor. Okul yönetimi ve rektörlük, bakanlıklar ve çeşitli kamu kurum ve kuruşları ile görüşüyor. Çocuklarımız için uygun bir yer istiyoruz.”

‘Göztepe’deki binaya sığmayız’

Binanın yedide altısının konservatuarın kullanımına ait olduğunu söyleyen İÜ Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü lisans öğrencisi Eylül Elif Arslan, şunları söyledi:  
“Göztepe’yi hem biz hem de hocalarımız yeterli ve gerçekçi bulmadı. Şu an 57 piyanomuz var. O yüzden biz buraya zor sığarken orası buradan daha da küçük olacak. Beğenmemek ve istememekten ziyade sığamamakla ilişkili bir durum mevcut.

Biz tüm bölümlerimizin ihtiyaçları gözetilerek taşınılacak bir binaya gidene kadar enstrümanların en iyi şartlarda kalmasını istiyoruz. Taşınma konusunda da İBB’nin bu güzide kuruma hassasiyet göstermesini istiyoruz”

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı binası restore edilecek!


Geri Dön