Devlet malı tartışma konusu oldu!
Mülkiyeti iki kurum arasında tartışma konusu olan vakıf arazisinin devlet malı olduğu açıklandı
Batı Trakya´da, Gümülcine´ye bağlı Yanıkköy´de (Nimfea), üzerine kaçak olarak kilise inşa edilmesi üzerine, mülkiyeti Yanıkköy Cami Vakfı ile Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreterliği arasında tartışma konusu olan arazinin, kamuya ait olduğu bildirildi.
Merkezi Selanik´te bulunan Ormanların Mülkiyeti Komisyonu´nun raporunda, "İtilaf konusu olan arazinin ormanlık arazi olması nedeniyle devlete ait olduğu, Vakıf yöneticilerinin komisyona sunduğu Osmanlı dönemine ait senet ve tapularda gösterilen yerlerin ise başka bölgelerle ilgili olduğu" ileri sürüldü.
Yanıkköy Camii Vakfı Başkanı Sabri Molla Hüseyin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Komisyonun kararını kabul etmediklerini" belirterek, "Davayı bu konuda bir üst karar mercii olan Atina Mülkiyetleri Temyiz Komisyonu´na taşıyacaklarını" söyledi.
"Arazinin Türk malı olduğu ve Cami Vakfı´na bırakıldığının belgelerle açık bir şekilde kanıtlandığını" ifade eden Molla Hüseyin, "Bu konuda tüm yasal yollara başvurmakta kararlıyız. Temyiz Komisyonu´ndan da olumsuz bir karar çıkması durumunda, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne götüreceğiz" dedi.
Kısa bir süre önce, Yanıkköy´de, Vakıf mülkü olarak bilinen bir arazide göçmen Pontuslu Rumlar tarafından kaçak olarak inşa edilen kilise, Vakıf yönetimi ile Bölge Genel Sekreterliği arasında mülkiyet tartışması başlatmıştı. İlgili makamlara yaptıkları itirazlarında, kilisenin inşa edildiği arazinin köy Camii Vakfı´na ait olduğunu ileri süren Türk köylülerle, sözkonusu arazinin "Yunan devletine ait olduğunu" iddia eden Bölge Genel Sekreterliği arasındaki anlaşmazlık, Ormanların Mülkiyeti Komisyonu´na taşınmıştı. Rodop ilinde en eski Türk köylerinden biri olan, ancak göç nedeniyle boşalma noktasına gelen Yanıkköy´de, daha önce de, aralarında kilisenin inşa edildiği yaklaşım 35 dönümlük arazinin de bulunduğu bazı yerlere, köylülerin itirazlarına rağmen Orman Müdürlüğü tarafından bazı dinlenme tesisleri yapılmıştı.
Bu tesisler daha sonra, eski Sovyetler Birliği´nden getirilerek bölgeye yerleştirilen Pontuslu Rum göçmenlere "kültürel etkinlikler" yapmaları için tahsis edilmişti.
AA