Devlet ve belediye sosyal konut üretip dar gelirliye kiralarsa konut sorunu çözülür!
Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, konut sektörü ve paylı konut sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Çelik'in o açıklaması...
Ekonomimcom köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde paylı konut sistemini kaleme aldı. Özdemir, inşaat ve gayrimenkul sektöründe 50 senelik tecrübeye sahip Sinpaş’ın Ekim ayında başlattığı ‘Paylı Gayrimenkul Sistemi’ne talebin beklenenden yüksek olduğunun altını çizdi.
Özdemir, Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik'in paylı konut ve konut sektörü ile ilgili açıklamalarını aktardı.
PROJELERDEN İSTENİLEN KADAR PAY ALINABİLİYOR
Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, paylı konut sistemini, "Bir konuttaki payların sözleşme ile satın alınıp devredilebildiği yeni bir sistem hayata geçirdik" diyerek açıkladı.
"Vatandaşımız; bankasız ve faizsiz şekilde gayrimenkul yatırımı gerçekleştirebiliyor. Bizim projelerimizden sisteme dahil ettiğimiz peşin satış fiyatı 10 milyon TL'den düşük konutları 10 paya, fiyatı 10 milyon TL ve üzerindeki konutları da 20 eşit paya bölüp satışını yapıyoruz. Yatırımcı, payını elinde tuttuğu sürece konutun kira gelirinden payı kadar faydalanıyor. Kira, satın alımdan üç ay sonra başlıyor" diye konuşan Ahmet Çelik, İstanbul, Ankara, Bursa ve Denizli’deki projelerimizden portföye koydukları ‘hemen teslim, kat mülkiyeti, iskânı, ruhsatı tamam evlerden’ istenilen adette pay alınabildiğini söyledi.
Çelik, söz konusu açıklamasında "Bu sistem için kuracağımız online platformda 1 sene sonra paylarını diğer yatırımcılara yeni değerinden satabilecekler. Kiracı bulma, uygunluk kontrolü, sözleşme yönetimi ve tahsilat gibi süreçler, tarafımızdan sürdürülecek. İlk satışı sözleşme ile yapıyoruz ve sözleşme çerçevesinde her konut için yöneteceğimiz süreç 6 seneyi kapsıyor. 6 senenin sonunda örneğin 10 pay sahibinin tümü ‘bize devredin’ diye anlaşmışsa konutun devrini yapıyoruz. Anlaşma yoksa biz devam ediyoruz" bilgilerini verdi.
PAYLI KONUTTA SÖZLEŞME VE 6 YIL DETAYI
Sadi Özdemir, ‘sözleşme ve 6 yıl’ meselesini araştırdığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
"Tapunun satışın hemen ardından tüm haklarıyla devredilmesi durumunda ‘yönetilebilir bir sistem’ kurulamıyor. Sistemin kurulması için sözleşme ile gayrimenkul üzerindeki kullanıma ilişkin bazı hakların geçici süreyle (6 sene) devredilmiş olması gerekli. Bu, ortaklar arasında çıkması muhtemel bazı sorunların önüne geçilmesi için önem arz ediyor."
SOSYAL KONUTLARI DEVLET VE BELEDİYELER YAPAR
Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, orta ve dar gelirlinin konuta erişiminde daha kalıcı çözüm
ile ilgili de konuştu ve şu açıklamalarda bulundu:
"Ülkeler gelişirken sosyal konut üretimini devlet ve belediyeler yapar. Sonra da dar gelirliye uygun fiyatlardan kiraya verir. Sorun böyle çözülür. Gelişmiş ülke olduklarında da bir daha böyle sorunlarla karşılaşmazlar. Yakın zamanda Almanya’da iki konut şirketi birleşti ve ortaya 500 bin konutluk bir kurum çıktı ve bu konutların tamamı da kiralık konutlardır. Almanya, bu işlere İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra başlamıştı.
Türkiye’de sosyal konut üretimi yetersiz. Kiralık konut arzını bireysel yatırımcı gerçekleştiriyordu. Ancak tuhaf bir şekilde ikinci, üçüncü konutu alabilen ve kiraya veren vatandaşlarımız lanetlendi. Maalesef bazı medya kuruluşları da bu meseleyi bilmeden anlamadan bu sürece olumsuz katkı sağladı. Şimdi o vatandaşlarımız gayrimenkul yatırımlarını yurt dışına yapıyor. Bu nedenle büyük şehirlerimizde de ‘kiralık konut arzı’ yeteri kadar artmıyor. Biz, Sinpaş GYO olarak Paylı Konut Sistemi ile büyük ölçüde kiralık konut arzına katkı sağlamış olacağız. Şu anda 13 şantiyede kendi arsalarımız üzerinde konut üretiyoruz. Ancak eskiden bir projenin ruhsatını alınca arsanın tamamında üretime başlardık. Şimdi etaplar halinde ilerliyoruz.
Ülkemizde konut satışlarında bir canlanma var ama dikkat edin ilk el konut satışlarının toplam satışlardaki payı üçte bir kadar. Türkiye’de yılda ortalama 550-600 bin evlilik, 150 bin kadar da boşanma oluyor. Birkaç yıldır yeterli konut üretimi yapılamıyor. Birikmiş konut talebinin 1 milyona yakın olduğunu düşünüyoruz. Normalleşme ancak 2025’in üçüncü çeyreğinde başlar, belki Haziran ayından itibaren de hareketlenir. İlk el satışlar neden düşük? Çünkü şu anda 10 milyon lirası olan bir vatandaş bankaya gitse aylık 450 bin lira faiz alır. 10 milyon liraya daire alsa kira getirisi aylık 50 bin lira olabilir."
Gayrimenkul sektörü, yıl sonu kampanyaları için düğmeye bastı!
Konut kredilerinde son durum! 120 ay vadeli konut kredisinin geri ödemesi ne kadar oldu?
TOKİ duyurdu! 13.122 TL taksit ile 200'ü aşkın 3+1 daire satışı yapılacak...