26 / 11 / 2024

Devlete ait taşınmaz mal kira şartnamesi!

Devlete ait taşınmaz mal kira şartnamesi!

Devlete Ait Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümlere göre, devlete ait taşınmaz malların kiralanmasında kira şartnamesi düzenleniyor...




Devlete ait taşınmaz mal kira şartnamesi!

Devlete ait taşınmaz malların kiraya verilmesi hususunda, 16 Aralık 1984 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Devlete Ait Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliği hükümlerine göre aşağıda yer alan taşınmaz mal kira şartnamesinin düzenlenerek imzalanması gerekiyor.


TAŞINMAZ MAL KİRA ŞARTNAMESİ

I- GENEL ŞARTLAR

MADDE 1 -

Aşağıda tapu kaydı ve nitelikleri belirtilen Hazinenin özel mülkiyetindeki Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazmal .................... Defterdarlığınca/ Mal müdürlüğünce, ...../....../...... tarihine tesadüf eden............. günü saat ........ de yapılacak ihale ile kiraya verilecektir.


MADDE 2 -

Kiraya verilecek taşınmaz malın:

Mahallesi/Köyü: Mevkii : Sokağı : Cinsi :

............................ ...................... ..................... ..................... ....................... ...............


Pafta No Ada No Parsel No Tapu Tarihi: Cilt No : Sahife No: Sıra No :

......................... ................. .................. ..................


Yüzölçümü (m2): Hazine Hissesi:

Sınırı (Bitişik parsellerin, tapulama görmüşse, parsel numaraları, tapulama görmemişse maliklerinin isimleri yön belirtilerek yazılacaktır. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden ise, yeri belirleyici özellikleri kaydedilecektir): ......................Niteliği (Taşınmazmalın cinsine göre, bina ise müştemilatı, değilse üzerindeki muhdesat ve dikili şeyler yazılacaktır):......................


MADDE 3 -

İhale ........................... Defterdarlığında/Malmüdürlüğünde, 08.09.1983 tarih, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde .................... usulu ile yapılacaktır.


MADDE 4 -

Taşınmaz malın kira süresi .............. yıl/ay dır.


MADDE 5 - 

(Değişik:24.03.2004 -25412 )

Geçici teminat bir yıllık tahmin edilen bedel üzerinden alınır. Oranı…………, tutarı ................. liradır.


MADDE 6 -

Kesin teminat bir yıllık ihale bedeli üzerinden alınır. Nispeti %6 (Yüzdealtı), tutarı ............ liradır.


MADDE 7 - 

(Değişik:RG-24.03.2004-25412)

İlk yıl kira bedeli ihale bedeli olup, takip eden yıllar kira bedelleri ise bir önceki yıl kira bedelinin Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle bulunacak bedeldir.


Yıllık kira bedeli üçer aylık dönemler halinde, peşin olarak tahsil edilecektir. Vadesinde ödenmeyen kira bedellerine, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen oranda gecikme zammı uygulanır.


MADDE 8 -

İhaleye katılabilmek için; 08.09.1983 tarih, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve bu Kanunun 74'üncü maddesine dayanılarak çıkarılan Yönetmelikte belirtilen niteliklere haiz olmak yine anılan Kanun ve Yönetmelikte açıklanan biçimde teklifte bulunmak, geçici teminatı yatırmak şarttır.


MADDE 9 -

İhale komisyonu, gerekçesini kararda belirtmek suretiyle ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. Komisyonların ihaleyi yapmama kararına itiraz edilemez.


MADDE 10 -

İhale komisyonları tarafından alınan ihale kararları ita amirlerince, karar tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde onaylanır veya iptal edilir. İta amirlerince karar iptal edilirse, ihale hükümsüz sayılır. İta amirlerince onaylanan ihale kararları onaylandığı günden itibaren en geç beş iş günü içinde, müşteriye veya vekiline imzası alınmak suretiyle bildirilir veya iadeli taahhütlü mektupla tebligat adresine postalanır. Mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, kararın müşteriye veya vekiline tebliğ tarihi sayılır.


08.09.1983 tarih, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 31 veya 76'ncı maddelerine göre onaylanan ihale kararlarının yukarıda açıklanan şekilde tebliğinden itibaren 15 gün içinde kesin teminatı yatırmak, sözleşmeyi düzenlemek, ihaleyle ilgili müşteriye ait vergi, resim, harç ve diğer giderleri ödemek zorundadır. Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale bozulur ve geçici teminat Hazineye irat kaydedilir.

İdare de aynı süre içerisinde taşınmaz malı müşteriye mahallinde tanzim edilecek tutanakla şartnamede belirtilen sınır ve evsafa göre teslim eder. Tutanakta, taşınmaz mal bina ise müştemilatı, değilse üzerindeki muhdesat ve dikili şeyler değerleri itibariyle gösterilir, teslim tutanağı ilgili memur ve kiracı tarafından imzalanır. Kira müddeti, mahallinde yapılan yer teslimi tarihinde başlar.


MADDE 11 -

Kiracılık hakkı sona erdiğinde kiraya verilen yer, kiracı tarafından taşınmaz malı kiraya veren idare yetkililerine bir tutanakla teslim edilir. Bu tutanakta; kiraya verilen yer teslim edilirken bu yerlerle birlikte kiracının tasarrufuna bırakılan ve teslim tutanağında belirlenen müştemilat veya üzerindeki muhdesat ile dikili şeylerinde tam ve sağlam olup olmadığı yazılır. Noksan olan, kırılan veya kaybolan malzeme ve muhdesat kiracı tarafından aynen temin edilir veya bedeli taşınmaz malın bulunduğu yer saymanlığına çeşitli gelir olarak yatırılır.


MADDE 12 -

Kira süresi sona erdiği halde kiraya verilen yer kiracı tarafından idareye teslim edilmediği takdirde her geçen gün için .................. lira ceza ödenir.


MADDE 13 -

Kiraya verilen yer; bina ise kiracı sabotaj, yangın gibi tehlikelere karşı her türlü tedbirleri almak, gerektiği takdirde binanın genel görünüm ve ahengine uygun biçimde boya, badana gibi onarımını yapmak, arsa veya arazi ise değerini düşürmeyecek, özelliğini, verim gücünü bozmayacak önlemleri almak, tedbirsizlik, dikkatsizlik ihmal, kusur gibi nedenlerle vuku bulacak zarar ve ziyanı Hazineye ödemek zorundadır.


MADDE 14 -

Kiracı bu hakkını devredemez, ortak alamaz, kiraya verilen yeri genişletemez, değiştiremez, amacı dışında kullanamaz.


MADDE 15 -

Sözleşme süresinin bitimi veya süresinden evvel iptali halinde tebligatı müteakip 15 gün içerisinde tahliye edilir.


MADDE 16 -

Yukarıdaki maddelerde yazılı hususlarla birlikte kiraya veren idarenin belirleyeceği ve bu şartnameye veya kira sözleşmesinin özel şartlar bölümüne ilave edeceği kurallara kiracı tarafından riayet edilmediği takdirde 08.09.1983 tarih, 2886 sayılı Yasanın 62'nci maddesine göre işlem yapılır.


MADDE 17 -

Bu şartname kiraya veren idarenin belirleyeceği diğer hususlarla birlikte sözleşmenin ekini teşkil eder.


MADDE 18 -

Gerektiğinde ihtilafların hal mercii ................. icra daireleri ve mahkemeleridir.



II-  ÖZEL  ŞARTLAR

MADDE 19 -

......................................................................................................... Bu şartnamedeki yazılı hususları olduğu gibi kabul ve taahhüt ederim. Her çeşit tebligat, aşağıdaki adresime yapılabilir.


Müşterinin

Adı Soyadı :....................................................... (Tüzel kişilerde ünvan ve yetkilinin adı soyadı)

Tebligat Adresi :.......................................................

İmza Tarihi :.........................................................

İmzası :..........................................................

NOT : 1. Şartnamede .../... şeklinde gösterilen yerlerde, uygun olmayan kelime çizilecektir.


2. Şartnameye konulması gerekli görülen "Özel Şartlar" defterdarlık veya malmüdürlüğünce önceden tespit edilerek 19'uncu ve müteakip maddeler halinde ilave edilecektir.


"Tahmin Edilen Satış / Trampa / Kira / Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Bedeli Tesbitine Ait Hesap Tutanağı"nın düzenlenmesi ile ilgili açıklamalar:

1- Tahmin edilecek satış/trampa değeri, aynı vasıftaki, aynı vasıfta bulunamaması halinde benzer vasıftaki emsali taşınmaz malın beyan edilen (varsa kesinleşen) rayiç değerinden az olamaz.


2- Emsal alınacak aynı veya benzer vasıfta taşınmaz mal öncelikle emlâk vergisinde daimi muafiyetten faydalanan kurum ve kuruluşlara ait beyannamesi verilenler arasından seçilir.


3- Tahmini bedel, idarece doğrudan olsun, ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturularak tesbit edilsin, hesap tutanağı düzenlenir.


Tahmini bedel;

Tesbit genel beyan yılında yapılacaksa bu yılda, genel beyan yılından sonraki bir yılda yapılacak ise o yılda, satış veya trampa da, aynı veya benzer vasıfta emsal taşınmaz mal için emlak vergisi beyannamesinde gösterilen değerden, kira veya mülkiyetin gayri ayni hak tesisinde ise bir yıllık kira veya mülkiyetin gayri ayni hak bedeli bu değerin %7 (Yüzdeyedi)'sinden az olmamak üzere idarece doğrudan Tablo I'deki emsal ve Hazineye ait taşınmaz mal ile ilgili bölümler doldurulup bu bilgiler de nazara alınarak tesbit edilir. Tablo II'de, Tesbit beyan yılından sonraki bir yılda yapılacak ve o yılda da aynı veya benzer vasıfta emsal taşınmaz mal için beyanda bulunulmamış ise, Tablo I'deki Hazineye ait taşınmaz mal ile ilgili bölüm doldurulur. Bedel veya bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulur. İlgili kuruluş veya bilirkişilerden alınan yazı, rapor veya tutanağa göre tesbit ve hesap edilir. Tablo III'de,

Gösterilir.


4- Tablo I'in emsal ile ilgili bölümü düzenlendiği takdirde Tablonun doldurulmasında tereddüte düşülür ise emlak vergisi uygulamasıyla ilgili açıklamalardan da faydalanılır.


5- Hesap tutanağının düzenlenmesinde satış, trampa, kira ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi yapıldığı yıldaki değerler esas alınır. Bu işlemlerin başlanılan yıldan sonraki yılda tamamlanması halinde hesap tutanağı o yıl yeniden düzenlenir.


6- Taşınmaz malın mahkeme hükmü ile belirlenen değeri kesinleşen rayiç bedeli olarak kabul edilir.



.../.../..... TAHMİN EDİLEN SATIŞ/TRAMPA/KİRA/MÜLKİYETİN GAYRİ AYNİ HAK BEDELİ TESBİTİNE AİT HESAP TUTANAĞI ........Belediyesinden /Odasından veya bilirkişi ........................../den alınan ve bu hesap tutanağına ekli olan ............................... gün ve sayılı yazıda/bilirkişi raporunda/ tutanakda yer alan .bilgiler de göz önünde tutularak ................................... bedeli.. olarak .......................TL. tahmini bedel tesbit ve hesap edilmiştir. 


İlde Milli Emlak Müdürü / Müdür Yardımcısı / Şefi İlçede Malmüdürü / Milli Emlak Şefi


....../....../ .....



Devlete Ait Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme ve Tahliye Yönetmeliği!


Geri Dön