Ekonomi

Devletin borçlarının faiz yükü 3 trilyon TL'ye çıktı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2021 yılı haziran ayında Devletin iç borçlarının toplam faiz yükü 668 milyar lira olduğunu hatırlatırken, bu haziranda rakamın 2 trilyon 175 milyar liraya ulaştığını dile getirdi Altay, yaptığı yazılı açıklamada “Siyasi ve ekonomik yönetim yüzünden sorunlar yaşayanErdoğan’ın Merkez Bankası’nı faiz indirmeye zorladığını belirten Altay; kamu alacaklarına ilişkin gecikme zammının aylık yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e yani yıllık yüzde 19,2’den yüzde 30’a çıkardığını aktardı

Faiz indirimi söylemlerinin sadece Merkez Bankası’nın bankalara verdiği paranın yüzde 19 olan yıllık faizinin yüzde 14’e indirilmesiyle sınırlı kaldığını belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay devletin, vatandaşların, şirketlerin içeriye ve dışarıya ödediği ekonomideki diğer faizlerin ise arttığını söyledi.

Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı faiz indirmeye zorladığını belirten Altay; kamu alacaklarına ilişkin gecikme zammının aylık yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e yani yıllık yüzde 19,2’den yüzde 30’a çıkardığını aktardı.

HALKA VE DEVLETE ZARAR VERDİ

Engin Altay, Erdoğan’ın faiz indirimi talimatı vermesinden önce hazinenin 6 yıl vadeli tahville ortalama yüzde 19,13 faiz oranıyla borçlandığını hatırlatırken aynı vadedeki borçlanmanın bu yıl temmuz ayındaki yıllık faizinin ise yüzde 25,9 olduğunu belirtti. CHP’li vekil şu değerlendirmeleri yaptı:
 

“Bankalar geçen yıl Merkez’den yüzde 19’la aldığı parayı hazineye yüzde 19,13 faiz oranıyla borç veriyorlardı. Bu yıl ise yüzde 14’le aldıkları parayı devlete yüzde 25,9’la satıyorlar. 

Vatandaşlar geçen yıl bankalardan ihtiyaç kredisini yüzde 22 faizle çekiyordu. Bu yıl yüzde 33 faizle alıyor. Şirketler ticari krediyi 2021 temmuzda, yüzde 20’yle kullanıyorlardı. Bu yıl bankalara yüzde 30 faiz ödüyorlar. 
Sadece içerdeki faiz oranları artmadı dışardan borçlanmalarda da bir kattan fazla arttı. Geçen yıl Türkiye yurt dışından beş yıl vadeli dolar borçlanmasını yıllık yüzde 5 faizle alıyordu, bu yıl aynı vadedeki dış borçlanma için yüzde 12’ye yakın dolar faizi ödüyoruz. Erdoğan’ın bir sürü süslü isim koyduğu ekonomi programlarının tamamı da yüksek faizle halka ve devlete zarar verdi.”

Altay, ayrıca bilanço hakkında şu bilgilere yer verdi:

"2021 yılının ilk beş ayında vatandaşların bankalara tüketici kredisi için 44 milyar lira faiz ödemişti, bu yıl aynı dönemde 64 milyar liraya yükseldi.

Geçen yıl ilk beş ayda şirketler kullandıkları krediler için bankalara 117 milyar lira faiz ödemesi yapmıştı, bu yıl aynı dönemde 201 milyar lira ödediler.

2021 yılının bütçeden devlet 180 milyar lira faiz ödemesi yapmıştı, bu yılın bütçesinde faiz için 330 milyar lira ayrıldı. Kur korumalı mevduat için devletin bütçeden şimdiye kadar ödediği 37 milyar lirayı ve bundan sonra ödeyeceklerini de dikkate alırsak, bu yıl 400 milyar liradan fazla bütçeden faiz ödenecek.

2021 yılı haziran ayında Devletin iç borçlarının toplam faiz yükü 668 milyar lirayken, bu yıl haziranda bu rakam 2 trilyon 175 milyar liraya ulaştı.

Bir yıl önce devletin dış borçlarının toplam faiz yükü 380 milyar liraydı, bu yıl 780 milyar lirayı buldu.”