Sektörel

Devlette parası kalan müteahhitler AİHM'de dava açabilecek!

Müteahhitler mahkeme kararıyla tesyit ettirdikleri alacaklarını tahsil edememeleri halinde devlet aleyhine AİHM'de dava açabilecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) işten atılan işçilerin belediyeden alacaklarını tahsil edememeleri nedeniyle açtıkları davada Türkiye'yi "mülkiyet ve adil yargılanma" haklarını ihlalden yaklaşık 96 bin euro tazminata mahkum etti. AİHM'in bir alacak davasını mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirmesiyle, devletten alacağını tahsil edemeyen kişilerle, şirketlere AİHM'de dava açarak alacaklarına kavuşma imkanı doğdu.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Şölen beldesinde çalışan 7 işçi, 1999 yılında işten atıldı. İşçiler, ödenmemiş maaşlarıyla hak kazandıkları diğer ödemelerin yapılması talebiyle açtıkları davayı kazandı. Ergani Asliye Hukuk Mahkemesi işçilere 800 ile 4 bin TL arasında değişen tutarlarda tazminat ödenmesine karar verdi. Ancak bu kararı icraya koyarak Ziraat Bankası'ndaki hesaplardan paralarının tahsilini isteyen işçilerin karşısına belediye parasının haczedilemeyeceği kuralı çıktı.

5'er bin euro kazandılar

Bu yüzden alacaklarını tahsil edemeyen işçiler çareyi AİHM'e dava açmakta buldu. AİHM, "icraya konulabilirliği yeterince ispat edildiği takdirde bir alacağın mülk teşkil edebileceğini" belirterek alacak davasını mülkiyet hakkının ihlali çerçevesinde değerlendirdi. AİHM, ayrıca mahkeme kararıyla tespit edilen alacağın tahbil edilememesini de "adil yargılanma hakkının ihlali" olarak gördü. AİHM, bu tespitler doğrultusunda devletin işçilere toplam 61 bin euro ile her bir işçi için ayrıca 5 biner euro olmak üzere 96 bin euro tazminat ödemesine karar verdi.

Müteahhitler de dava açabilecek

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Doğru, bundan sonra sadece işçilerin değil şirket ve müteahhitlerin de mahkeme kararıyla tesyit ettirdikleri alacaklarını tahsil edememeleri halinde devlet aleyhine AİHM'de dava açabileceğini belirtti. Doğru, "Türk iç hukukuna göre kamu malları haczedilemez. Ama belediyeler bunu genişletip her tür mal ve parasını kamu hizmetine tahsisli gösteriyor. Dolayısıyla hiçbir alacaklı bunu haczedemiyor. Haczedilmez malların neler olacağı belirlenmeli" dedi.
Vatan