02 / 05 / 2024

Devletten geliri 4.471 liradan az olana prim! SGK, GSS’de merak edilenleri yanıtladı!

Devletten geliri 4.471 liradan az olana prim! SGK, GSS’de merak edilenleri yanıtladı!

Devlet parası olmayan vatandaşlara bedava sağlık hizmeti sağlıyor. Geliri 4 bin 471 TL'den az olanların primini Hazine karşılıyor. 18 yaşına kadar tüm çocuklar GSS kapsamından faydalanacak. İşte detaylar...



Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) konusunda merak edilen soruları tek tek yanıtladı. Bu kapsamda gelir testinde hane içindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa primleri devlet karşılayacak.

Böylece geliri 4 bin 471 TL2den fazla olanlar primlerini kendi ödeyecek, az çıkanın primini Hazine veriyor. Söz konusu uygulama 0-25 yaş arasını kapsıyor.

Sabah'ın haberine göre, GSS primi temmuz ayından itibaren 402.44 TL olurken, GSS ödeme yükümlüleri herhangi bir işte çalışmıyor ve ailesinin ödeme gücü bulunmuyorsa gelir testine girmesi gerekiyor. 

Gelir testinde aile içindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa primleri devlet karşılıyor. 

Gelir testinde kişi başına geliri 4 bin 471 TL'den fazla olanlar primlerini kendi ödeyecek, az çıkanın primini Hazine karşılıyor. Genel Sağlık Sigortası'na dâhil olan yurttaşlar istedikleri hastaneden ücretsiz hizmet alabiliyor. 18 yaşına kadar tüm çocuklar, 20 yaşına kadar lise öğrencileri, 25 yaşına kadar yükseköğrenim de eğitim gören öğrenciler GSS kapsamında yararlanıyor.

Üniversite öğrencileri 25 yaşı geçmeyecek şekilde okul bitince 2 sene ücretsiz sağlık hizmeti almaya devam ediyor.

YABANCI ÖĞRENCİLER DE FAYDALANACAK

Ülkede eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde talepte bulundukları takdirde genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan yararlanabiliyor. Yabancı öğrencilerin 536 TL GSS primi ödemesi gerekiyor. Oturma izni alan yabancı ülke vatandaşları da aylık 3 bin 219 TL GSS primi yatırarak sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. GSS borcu olanlar 2023 yılının sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alırken, borç yükümlülükleri ise devam ediyor.

 Devletten geliri 4.471 liradan az olana prim! SGK, GSS’de merak edilenleri yanıtladı!

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER FAYDALANABİLİYOR

Yasa kapsamında anne babasının sigortalı olmasına bakılmadan 18 yaşından küçük bütün Türk vatandaşları GSS primi ödemeden sağlık hizmetinden faydalanabiliyor. Gençler için GSS primi ödeme yükümlülüğü mezuniyetin ardından 2 senenin dolmasıyla  başlıyor. Eğitim durumuna göre açıklanan yaş sınırını ve 2 yıllık dönemi geçen, işsiz kalıp sağlık hizmeti alamayan GSS primini kendisini ödüyor.

GSS PRİMLERİ ALINAMIYOR

Genel sağlık sigortası ile kısa vadeli sigorta kolları primleri toptan ödeme yoluyla ödenmiyor. Sigortalının, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de yaşlılık ve ölüm toptan ödemelerine dâhil ediliyor. İşçi, memurlar, kendi adlarına yatırılan Bağ-Kur'lular da kendi adlarına ödedikleri yaşlılık, malullük, ölüm sigorta primlerini iade alabilir.

31 ARALIK TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEK

Mevcut uygulamada Bağ- Kur, GSS prim borcu olanlar sağlık hizmeti alamıyor. Gerçekleştirilen düzenleme ile devlet hastaneleri ve devlete ait üniversite hastanelerinden 31 Aralık tarihine kadar ücretsiz faydalanma hakkı bulunuyor. Fakat yine de GSS prim borçlarının yatırılması gerekiyor. Gelir testi sonucu geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olanların borçları siliniyor.

Emeklilere 3. ikramiyede son dakika! Emeklilere 29 Ekim ikramiyesi verilecek mi? Acil bakın!

Dolar haftanın son gününe nasıl başladı? Bugün dolar ne kadar oldu? 15 Eylül Cuma dolar/TL kuru

Çiftçilere son dakika müjdesi! Ödenecek tarımsal destekler açıklandı! Hangi ürüne kaç TL mazot gübre desteği verilecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön