24 / 11 / 2024

Devletten TOKİ'ye 210 milyon TL!

Devletten TOKİ'ye 210 milyon TL!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 1 milyon 93 bin aile düzenli yardım alıyor. Bu da yaklaşık 15 milyon kişiye yardım edildiği anlamına geliyor. Yoksullara sosyal konut projeleri için 2015’te TOKİ'ye 210 milyon lira aktarıldı.




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 1 milyon 93 bin aile düzenli yardım alıyor. Bu da yaklaşık 15 milyon kişiye yardım edildiği anlamına geliyor


2015’te devlet tarafından 3 milyon 18 bin aileye düzenli veya geçici yardımlar yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre bunların 1 milyon 93 bini düzenli yardım alıyor. Bu da yaklaşık 15 milyon kişiye yardımlarla ulaşıldığı anlamına geliyor. 2015’te sosyal yardım ve destekler içerisinde en büyük kalemlerden birini 508 bin kişiye verilen 4.3 milyar liralık evde bakım yardımı oluşturdu. Devletin üstlendiği 6.4 milyar liralık Genel Sağlık Sigortası primleri de dikkate alındığında 2015’teki toplam destek 25 milyar liraya ulaştı. Yardım yapılan kişi sayısının tespitinde GSS primi ödemeyenlerin aynı zamanda diğer yardımları da aldığını, dolayısıyla aynı ailelelerin birden fazla destek aldığını dikkate almak gerekiyor. Sosyal yardımlar temel ihtiyacını karşılayamadığı için yaşamını sürdürmekte zorlanan kişi ve ailelere karşılıksız sağlanan ayni ve nakdi destekleri kapsıyor. 


BARINMA YARDIMLARI: 22 BİN HANE 


Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, ev eşyası alımı ve kira için ayni ve nakdi yardım yapılıyor. 2015’te 22 bin 98 haneye 79 milyon lira barınma yardımı gerçekleştirildi.


SOSYAL KONUT: 29 BİN KONUT 


Sosyal güvencesi olmayan fakir vatandaşlara, geri ödemeli 45 metrekare (1+1) ve 65 metrekarelik (2+1) sosyal konut yapılıyor. Yoksullara sosyal konut projeleri için 2015’te Toplu Konut İdaresi’ne 210 milyon lira aktarıldı. Konutlar 22.5 yıl (270 ay) vadeli satılıyor. 29 bin 271 konutun teslimi gerçekleştirildi. 


YARDIM NASIL ALINABİLİR?


Sosyal yardım alabilmek için kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na dilekçeyle başvurup gelir testi ve araştırma sonucuna göre verilen fakirlik belgesini de beyan etmek gerekiyor. Ayrıca varsa yeşil kart da beyan ediliyor. Yapılan bir ankete göre, Türkiye’de yardımların yüzde 85’i SYDV, yüzde 15’i ise belediyelere başvurarak alınıyor.



EV, ARABA, DÜKKÂN ARSAYA BAKILIYOR


İşçi, memur, esnaf statüsünde olmayan kişilerin ne kadar GSS primi ödeyecekleri gelir testiyle belirleniyor. Hanehalkı içerisinde kişi başına geliri 546 liranın altında olanların primleri Hazine tarafından ödeniyor. Bu kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Daha önceki “yeşil kart” uygulamasının yerini alan bu haktan yararlanabilmek için mutlaka gelir testi yaptırmak gerekiyor. Gelir testi yaptırmak için ikametin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat ediliyor. Gelir testi yapılırken, ücret, nafaka, yevmiye gibi gelirler, mülkiyeti aile bireylerinden birine ait konut, ev, arsa, dükkân ve faiz geliri gibi kalemler dikkate alınıyor.


Habertürk


Geri Dön