Devre mülk alırken dikkat edilmesi gerekenler!
Turizm merkezlerinde devre mülk alırken dikkat edilmesi gereken kriterler...
Dünyada da yaygın olan 'devre mülk' ve 'devre tatil' sistemini mercek altına aldık. Türkiye'de, sayıları çok fazla olmayan 'devre tatil devre mülk'lerin fiyatları, ilk bakışta çok uygun görünüyor. 3-4 kişüik ailelere; gıda, ulaşım ve ekstra harcamalar hariç, haftalık 400-500 liradan başlayan fiyatlara tatil imkanı sunan devre tatillerin, devre mülklerden en büyük farklıhğı, tapuyla devredilememesi. Bunun yanmda, uzun yıllar boyunca belirli haftalarda kullanılan devre tatiller de var.
'Devre tatil' hakkı nedir
Devre mülk ve devre tatil, aynı tesislerde sunulan iki farklı konsept. Devre mülkleri; 'mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak malikle-rinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde (devreler halinde) müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanılmak üzere kurulan irtifak hakkı' olarak tarif etmek mümkün. Mülkiyet payına bağlı olmayarak genelde turizm bölgelerinde, belli tarihler arasında tatil yapma hakkı sunan 'devre tatil'lerde ise her bir devre, ilgili tesis anlaşmalı ise, ayrı tarihlerde aynı şehir veya ülkelerde kullanılabiliyor.
Tatilcilere de pazarlanıyor
Güneydeki tatil beldelerinde tatil; 'devre mülk' pazarlandığına bizzat şahit olabileceğiniz gibi, İstanbul'da da, doğ pazarlamaya muhatap olmak mümkü mülk'ün yazlıktan farkı, yılın belirli biı veya belirli bir ayım kapsaması. Fakat yanında, tüm mülkiyeti alınıp, belirli t dönem tatil yapıldıktan soma pazarla] üzere tatil köyü yönetimlerine devredi 'devre mülkler de çıkıyor. Mülkün tan kullanımı değil de, belirli bir işletim si içerisinde yılın belirli dönemleri kulla] hakkı verilmesine devre mülk deniliyor mülk diye pazarlanan devre tatillere de dikkat etmek gerekiyor.
Devre tatiller 500 liradan başlıyor, devre mülkler 40 bin lirayı geçiyor
Antalya-Kaş'taki bir tesiste 27 Haziran-4 Temmuz devresi (25. hafta) 1 haftalık hak, 500 TL'den ilana çıktı Antalya-Alanya'da, 31'inci haftaya ait devre tatil hakkı 600 liradan kiralanıyor. Antalya-Kaş'ta, 18-25 Temmuz arasındaki devre tatil, 650 TL'ye kiralanıyor. Alanya'da Ağustos-Eylül dönemi, 32'nci hafta tatil hakkı, 650 TL. Alanya'da bir tesiste, Ağustos dönemine ait devre tatil, 700 TL'den kiralanıyor. Alanya'da, Ağustos dönemi, 7 günlük devre tatil, 725 TL'den kiralanıyor. Kaş'ta kiralık villa-devre tatil, 750 TL. Antalya-Kemer'de Eylül dönemine ait devre tatil, 850 TL. Bodrum'da, 14 günlük, tek odalı devre tatil, 1250 TL Datça'da, 14 günlük 2 odalı devre tatil, 1500 TL.
Bodrum'da, 31 Temmuz-14 ağustos dönemi, 2 odalı devre tatil, 1750 lira.
Bodrum'da, 17-31 Temmuz, 2 odalı devre tatil, 1800 TL.
Bodrum'da, 29'uncu hafta, 14 günlük tatil hakkı olan devre mülk, 16 bin lira.
Antalya-Side'de, 4 kişilik, 33'üncü hafta devre mülk, 18 bin 500 TL
Antalya-Patara'da Temmuz dönemi devre mülk, 20 bin TL
Antalya-Kemer'de 20 Haziran, 2+1 devre mülk, 12binEuro.
Antalya-Kemer'de, 34'üncü hafta taş ev-devre mülk, 12 bin Euro.
Antalya-Çamyuva'da Temmuz dönemi devre mülk, 14 bin Euro.
Afyon'da, termal tesisteki 4 odalı villa-devre mülk, 27 bin 500 lira.
Antalya-Side'de, 1 aylık tatil hakkı olan devre mülk, 45 bin TL.
Bu konsepti düşünen tüketicilere de yol gösterecek cinsten... Aldığı devre mülk ile ilgili sözleşmeyi iptal etmeye çalışan bir tüketici, internetteki bir 'hukuk' sitesinde avukatlardan yardım talebinde bulundu. İşte bu tüketicinin feryadı:
Konakladım sonra vazgeçtim
"Bir termal tesisten, 14 gece 15 gün kullanımlı, tapulu (tapuyu istediğim zaman veriyorlar) devre mülk aldım. Fakat, aradan 16 gün geçtikten sonra iptal etmek istedim. İlgili kişiler burasının tapulu bir mülk satışı olduğunu, ayrıca tesisi 'tecrübe ve muayene' ettiğimi söyleyerek, noterden gönderdiğim ihtarnameyi yok saydı. 'Tecrübe ve muayene'den kasıtları şuydu: Beni ve ailemi, bir gece tesiste konaklattılar. Akşam yemeği, sabah kahvaltısı ve diğer aktivitelerden faydalandırdılar. Karşılığında da her hangi bir ücret almadılar. Bahsettiğim tesiste de sözleşmemi imzaladım. Bu yüzden, tapumu almamış olsam da bunu iptal edemeyeceklerini, satıcı olarak bütün edimlerini ifa ettiklerini ve edeceklerini söylediler. Ayrıca sözleşmenin son maddelerinden birinde, kendi el yazımla, tesisin adresini yazdım. Bu da benim tesiste kaldığımı ispatlıyor. Fakat ödeme sıkıntısı yaşadığım için iptal etmek istiyorum. Avukat arkadaşlar beni bilgilendirirse sevinirim. İnsanlar devre tatil ile devre mülkü karıştırıyor. Benzeri konulara verilen cevaplarda bazı hatalar olabiliyor. O yüzden bir avukatın bilgi vermesi, herkese daha faydalı olacak..."
Devre mülk'alırken nelere dikkat etmeli
Devre mülk hakkı, ancak mesken nitelikli kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş veyahut müstakil yapılarda kuruluyor. Aksi resmi senetle kararlaştırılmadıkça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay, devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirleniyor. Devre mülk üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar kurulabilir. Devre mülk hakkı devir edilebilir ve mirasçılara geçer. Bir yıl içindeki devrelerin tamamı tapu sicilinde gösterilmeli. Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütülderinin beyanlar hanesine bağımsız bölüm veya yapı üzerinde 'devre mülk hakkı' kurulduğu işaret edilir. Düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtilir.
Üzerinde devre mülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçi¬mi ile hak ve sorumlulukları büyük onaran için ayrılacak dönem, sözleşmede belirlenir. Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerin¬ce imzalanan devre mülk sözleşmesi, resmi senede eklenir ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösterilir.
Anlaşmazlıklar ana gayrimenkulun bulun-duğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde çözümlenir. (Marmara Emlak Müşavirleri Demeği)
Hürriyet