Sektörel

Devremülk üzerindeki haciz alıcıları nasıl etkiler? 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''hacizli devremülk satışı''konulu sorusunu yanıtladı. 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''hacizli devremülk satışı''konulu sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

Bir firma devremülk satışı yaptı ancak sonradan öğrenildi ki satışı yapılan tesis üzerinde milyonlarca liralık haciz var. Bu hacizler alıcıları nasıl etkiler? Firma devremülk tapusu yerine gayrimenkulde hisse vermek istiyor, bu halde alıcının yararı olur mu? Hacizler konusunda tapu müdürlüğünün bilgi vermesi gerekmez miydi? ● A.B.

Önce devremülk almaya niyetli olanları uyarayım. Sakın ola ki böyle bir yerden devre mülk almayın. Şimdi nedeni: Bir gayrimenkul üzerinde ipotek veya haciz varsa bu ipotek ve haciz o gayrimenkulün satışına engel teşkil etmez. Bir alıcı bulunduğunda satış gerçekleştirilir ancak satış, gayrimenkul üzerindeki haciz ve ipotekle birlikte gerçekleşir. Yani yeni malik gayrimenkulün üzerindeki ipoteği ve haczi de almış olur.

Dolayısı ile satın aldıktan bir müddet sonra o gayrimenkul satışa çıkarılıp alacaklının alacağı tahsil edilebilir. Bu nedenle de üzerinde haciz veya ipotek bulunan bir gayrimenkulü alırken mali yükümlülüğünün çerçevesi incelenmeli, ona göre fiyat vererek almalıdır. Yani bu alım bile bile yapılmalıdır.

Haciz miktarı kadar veya ipotek bedeli kadar fiyatta indirim sağlanıyorsa bu yer alınabilir. Onun için bilinçli bir alım yapılmalıdır.

Satıcının devremülk yerine gayrimenkulde hisse satma teklifi herhangi bir problemi çözmez, tam tersine başka hukuki problemlerin çıkmasına neden olur ki sonrasında yıllar sürecek ihtilaflarla yaşarsınız.

Böyle bir alımda hiç kimsenin yeri tam olarak belli olmayacağı gibi kim hangi tarihte bu yeri kullanacak, hukuken belirsizdir. Size bir sözleşme imzalatacaklarını, buna göre kullanımın süreceğini söylerler ama bu işe yaramaz.

Hukukumuza devremülk kavramı bu meseleyi halletmek için girmiştir ve gerçekten de bu mesele bu yasa düzenlemesi ile halledilmiştir.

Bir gayrimenkul alırken, tapu müdürlüğünde alıcıya, gayrimenkul üzerindeki takyidatlar açıklanır, resmi senet ondan sonra imzalanır. Bu devremülk satışında da tapu görevlileri alıcılara haciz ve ipotekleri açıklamalıdır.