19 / 11 / 2024

Didim'de Apollon Tapınağının yolu yeniden düzenleniyor!

Didim'de Apollon Tapınağının yolu yeniden düzenleniyor!

Türkiyenin önde gelen turizm merkezlerinden Aydının Didim ilçesindeki Apollon Tapınağının yoluna, tarihi dokuyla bütünlük oluşturması için Arnavut kaldırımı döşeneceği bildirildi




Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, yaptığı açıklamada, bölgede turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında Eskiköy mevkisindeki Apollon Tapınağının önündeki yola Arnavut kaldırımı olarak bilinen andezit küp taşları döşeneceğini, böylelikle nostaljik bir görünüm kazanacak Eskiköydeki tarihi evlerin de ön plana çıkarılacağını ifade etti.

Bölgedeki elektrik dağıtım işini yürüten AYDEMin Aydın Anıtlar Kurulundan aldığı izin doğrultusunda Apollon Tapınağının önünden geçen yoldaki elektrik direklerini yer altına alma çalışmalarına başlandığını belirten Kamacı, şöyle konuştu:

"Didim Belediyesi olarak Aydın Anıtlar Kuruluna proje sunmuştuk ve proje onaylandı. AYDEM ile aynı anda hareket edip burada zemin çalışması yapacağız. Tarihi Apollon Tapınağı yoluna birçok Avrupa ülkesinde tarihi mekanlarda tarihi dokuyla uyuştuğu için kullanılan Arnavut kaldırımı döşeyeceğiz. Böylece Apollon Tapınağı ve çevresi güzel nostaljik bir ortama kavuşacak." Kamacı, bu çalışmaların turizme önemli katkıda bulunacağını ifade ederek, "Yaz kış Apollon Tapınağını gezmeye gelen turistler daha güzel, daha estetik bir Didim görecek. Arnavut taşı döşeme çalışmaları önümüzdeki hafta AYDEMin tamamladığı yollarda başlayacak. Çalışmaların bir ayda tamamlanması bekleniyor" dedi.

Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici ise AYDEMin Aydın Anıtlar Kurulundan aldığı izin doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü, çalışmaların Milet Müze Müdürlüğü ve Alman Kazı Başkanlığının denetimleri doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Bilici, Apollon Tapınağının önünden geçen yoldaki elektrik direklerinin kaldırılacağını, kabloların yer altına alınacağını kaydetti. Andezit taşının kullanımı Selçuklu dönemine dayanıyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde andezitin köprü, kervansaray, kilise, cami, kümbet, şifahane, medrese gibi yapılarda hem yapı hem de süsleme taşı olarak kullanıldığı biliniyor.
AA


Geri Dön