Dijital TL için ilk resmi tarih verildi! Merkez Bankası Başkanı Erkan resmen duyurdu!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dijital para çalışmalarına yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Erkan, birinci faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayımlanmasını öngördüklerini ifade ederek, çalışmaların hangi aşamalardan geçileceğini paylaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB İdare Merkezi'nde yılın son Enflasyon Raporu'nun tanıtımı için gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında sorulara cevap verdi.
DİJİTAL PARADA İLK TARİH VERİLDİ
Başkan Hafize Gaye Erkan, dijital para çalışmalarına yönelik de bilgi vererek, şunları söyledi:
"Dijital para birinci faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayımlanmasını öngörüyoruz. İkinci faz çalışmaları doğrultusunda da gelecek yıl hukuki, iktisadi ve güvenlik boyutları ele alınacak. Çevrim dışı ödeme, donanım ve bunun yanı sıra, cüzdanlar gibi ürünler üzerinde çalışılacak. Üçüncü fazda da dijital TL’nin tüm boyutlarıyla etkilerine yönelik nihai çalışmalar ve hukuki altyapısı bittikten sonra yaygınlaşma değerlendirilecek. Yalnızca dijital TL çıkarmaktan öte, buradaki teknolojinin kalitesi ve ihraç edilebilir olması da son derece önemli. Bir yandan kendi insan gücümüz ve bir yandan da iş birliklerimizle dinamik ve kaliteli bir teknolojinin ortaya çıktığını belirtmek isterim."
DİJİTAL PARA NEDİR?
Dijital para, fiziksel kâğıt ya da madeni paraların yerini alabileceği gibi, geleneksel bankacılık sistemleri ile yönetilen geleneksel paraların da elektronik ortama taşınmış hali olarak biliniyor. Dijital para birimleri genellikle merkezi olmayan bir teknoloji olan blockchain ya da benzeri dağıtılmış defter teknolojileri sayesinde destekleniyor.
En bilinen dijital para birimi olan Bitcoin, dijital paraların en popüler örneğidir. Bitcoin, merkezi bir otoriteye bağlı kalmadan, kişiler arasında direkt transferler yapılmasını sağlayan bir kripto para birimi olarak biliniyor.
Dijital paraların avantajları arasında hızlı transferler, düşük işlem maliyetleri, sınırlı arz ve bunun yanı sıra, uluslararası ödemelerde kolaylık bulunuyor. Fakat elde hiçbir zaman fiziki bir paranız olmuyor.
Dijital para terimi, kripto paraların yanında merkez bankalarının çıkarmayı planladığı dijital para birimlerini (CBDC - Central Bank Digital Currency) de kapsıyor.
İş yeri kasım ayı kira artış oranı açıklandı mı? Kira artış oranı yüzde kaç oldu?
Otomotiv satışlarında peş peşe rekor! Yüzde 55,4’le yeni rekor kırıldı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın binası boşaltılıyor! Riskli raporu verildi!