Ekonomi

Dijital Türk Lirası nedir? Ne zaman hayata geçirilecek? Finansal yaşama neler getirecek?

İlk test ödemesi yapılan dijital Türk Lirası gerçek hayata nasıl adapte edilecek? Dijital Türk Lirası finansal hayatta neleri değiştirecek, artıları eksileri neler olacak?2021 yılında gündeme gelen dijital Türk Lirası'nın finansal hayatta nasıl etki edeceği ne tür yenilikler getireceği merak konusu oldu

İlk testi başarıyla tamamlanan dijital Türk Lirası'nın 2023 yılındaki testleri tamamlanıp AR-GE çalışmaları tamamlandıktan sonra gerçek hayata adapte edilmesi bekleniyor. 2021 yılında gündeme gelen dijital Türk Lirası'nın finansal hayatta nasıl etki edeceği ne tür yenilikler getireceği merak konusu oldu.

Kripto varlıklar eğitim ve danışmanlık platformu Lexcio kurucu ortağı Avukat Abide Gülel ile Ahmet Vefa Gündüz, Merkez Bankası dijital parasının (CBDC) özellikleri ve diğer dijital paralardan farkı hakkında açıklama yaptı.  İşte dijital Türk lirası hakkında merak edilenler ve yanıtları:

MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARA BİRİMİ NEDİR?

Merkez Bankası Dijital Para Birimi, TCMB tarafından üretilen dijital para birimidir. 2021 yılında gündeme gelen dijital Türk Lirası'nın amacı, işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak. TL'nin dijital versiyonu oyarak düşünülebilecek yeni para birimi TCMB tarafından verilen bir hizmet aracılığı ile kullanıcılara sağlanacak. Merkez Bankası Dijital Para Birimi, dijital cüzdanlar aracılığıyla kullanılacak. Dijital cüzdanlar ise kullanıcıların dijital para birimlerine erişmelerini ve işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlayacak.

DİJİTAL TÜRK LİRASI’NIN AVANTAJLARI

Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) raporlarına göre Türkiye’de 2015'de toplam kredi kartı sayısı 58 milyon 215 bin 318 iken, 2022 yılında bu sayı 93 milyon 832 bin 954 yükseldi. İnternet üzerinden yapılan işlemler ise 2015 yılında 324 milyon 392 bin 63 ödeme yapılırken 2022 yılı ilk 8 ayında ise 1 milyar 302 milyon 794 bin 158 ödeme gerçekleşti. Bu alanın giderek büyümesi devletlerin bu alanda çalışmasının ana nedeni.

DİJİTAL TÜRK LİRA’SININ FAYDALARI NE OLACAK?

Parasal işlemler internet aracılığıyla ve 7/24 dijital ortamda gerçekleştirilecek. Para hareketleri düzenleyici ve denetleyici kurumların gözetimine ve denetimine açık olacak. CBDC, sanal ortamda dijital olarak üretildiğinden üretim maliyeti sıfır olacak. Devletin senyoraj geliri önemli ölçüde artacak. CBDC sisteminde bütün bu işlemler dijital ortamda kolay ve ucuz olacağı için paranın depolanması, bankalara ulaştırılması, bankalarda muhafaza edilmesi, bankalardan çekilmesi, taşınması gibi işlemlerden doğan işlem maliyetleri ortadan kalkacak. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası sayesinde, Türkiye’de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemlerin kaydı daha kolay tutulacak.

İLK ÖDEME BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önceki gün dijital Türk lirası ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıkladı.TCMB, pilot uygulama testlerinin 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğini ve Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformunun, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletileceği bildirildi (ParaAnaliz)