03 / 05 / 2024

Dikkat! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz! Hemen kontrol edin

Dikkat! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz! Hemen kontrol edin

Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden evvel olanların emeklilik başvuruları sürerken yeni bir açıklama yapıldı. Buna göre 2008 senesinden sonra ilk defa 4C bağlamında çalışmaya başlayanlar da EYT düzenlemesinden faydalanabilecek.



GENELGEYLE AÇIKLANDI

Genelgeye göre 4A (SSK) statüsündeki EYT’liler, kadın ise 20, erkek ise 25 sene sigortalılık zamanının yanında sigortalı çalışmaya başladığı tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim gün sayısını tamam ederek emekli olabilecekler. 4B (BAĞ-KUR) statüsündeki EYT’liler ise kadınsa 7200, erkekse 9000 günü tamamlayarak emekliliği elde edebilecek.

Habertürk'te yer alan habere göre 8 Eylül 1999 tarihinden evvel sigortalı olan ve 1 Haziran 2002 tarihinden itibaren 3 seneden az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lu kadınlar 20 tam sene, erkekler ise 25 tam sene şartını sağlamaları halinde emekli aylığı bağlatabilecekler.

4A'LILAR ASKERLİK BORÇLANMASI YAPAMAYACAK

8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa 4A’lı (SSK) olarak çalışmaya başlayan ve sonradan memurluğa başlayanlar, sigortalı çalışmaya başlamadan evvelki askerlik borçlanması yaparak EYT’li olamayacaklar.

Dikkat! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz! Hemen kontrol edin

4C'LİLER SİGORTA GİRİŞİNİ ÖNE ÇEKEBİLECEK

4C (Emekli Sandığı) statüsünde çalışan kamu görevlilerinin borçlanma ile EYT’den faydalanması konusuna da açıklık yapıldı. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalılığı başlayan kamu görevlilerinden askerler fakülte ve yüksekokullarda kendi hesabına okudukları dönemi, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışında geçen öğrenim zamanlarını ve 3201 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışı süreleri için borçlanma yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini öne çekebilecekler.

Bunların haricindeki hizmet borçlanmaları ise hizmet zamanlarına sayılacak ancak sigorta başlangıçlarını öne alamayacak.

Dikkat! EYT kapsamına alınmış olabilirsiniz! Hemen kontrol edin


Geri Dön